Даниела Везиева: Предложеният бюджет е като гурме обяд

0
От 2020 година вървим в посока по-скоро на служебни кабинети и това ни пречи, коментира бившият икономически министър
От 2020 година вървим в посока по-скоро на служебни кабинети и това ни пречи, коментира бившият икономически министър Снимка: БГНЕС

От 2020 година вървим в посока по-скоро на служебни кабинети и това ни пречи, коментира бившият икономически министър

"Бих нарекла предложния вариант за бюджет за тази година гурме обяд", каза Даниела Везиева, министър на икономиката във второто служебно правителство на Стефан Янев и заместник-министър при второто правителство на Бойко Борисов, в интервю за Агенция Фокус.

Според нея това, което наблюдаваме в последните три години е отражение върху сегашния бюджет, а именно прерастването на пандемичната криза в енергийна, в ресурсна и в капиталово ресурсна. Везиева обясни още, че всички държави от Европейския съюз и света като цяло са понесли трудно пандемията, което е показало, че страните са безкрайно зависими една от друга.

"Тази глобализация разпредели производството", каза Везиева и даде пример с производството на един лаптоп, за което са необходими няколко държави, които да изработят съответните части.

"Пандемията наложи мораториум върху това и естествено икономиката тръгна в съвсем друго русло. Не бива да забравяме, че по време на пандемията ресурсният капитал беше почти обезкървен, от една страна заради жертвите, които се постигнаха като големи числа по време на пандемията, от друга страна заради намаляването на производството и безработицата, която се увеличи", обясни бившият министър на икономиката.

"Процесите, които се стекоха в последните три години дадоха своето отражение върху бюджетите на самите държави", категорична бе тя и допълни, че ние от 2020 година вървим в посока по-скоро на служебни кабинети отколкото на редовни и това ни пречи изключително много, защото нямаме дългосрочна стратегия за развитие, нямаме дългосрочни политики, които да намерят своето отражение в финансовия план.

"Бюджетът е един финансов план, който на практика изпълнява политиката, която редовният кабинет задава. Служебният кабинет няма как да направи такива политики, и ние в момента работим с рамката зададена от редовния кабинет 2022 година", разясни Даниела Везиева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 1
    Ебаси неграмотника!
  • 4
    2
    Бивш
    И титлата и отнеха и парите ще върне ,но защо въобще се показва пред обществото ! Не си ли нахална ,Даниела ? Това и "Братята Б ,го разбраха и май това е края на кариерата ти !
  • 2
    1
    русенец
    Хайде и тази се исказа като най-големият спуциалист по бюджети, вместо да си посипе главата с пепел заради кражбата на чюжда интелектуална собсвеност и върне докторската си титла.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари