Стойчо Кацаров: Трупаме резерв от медикаменти за COVID-19, за да няма недостиг

0
Бонуси вече ще получават само реално работещите на първа линия
Бонуси вече ще получават само реално работещите на първа линия Снимка: БТА

Бонуси вече ще получават само реално работещите на първа линия

Бюджетите на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по начина по който са структурирани, до голяма степен са преплетени. Част от средствата от НЗОК минават като трансфер към бюджет МЗ.

Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване.

"Общата сума, с която искаме увеличение, е от порядъка 333 млн. лева. Немалка част ще са също като трансфери към НЗОК. Обосновката е въз основа на разходите до 31 юли тази година, разходите за COVID-19 са 442 млн. лева. Следваме изработения от нас План за противодействие на следващи пандемични вълни. Изрично искам да подчертая, средствата при извънредни обстоятелства може и да се окажат недостатъчни", заяви Кацаров.

113 млн. са необходими за допълнителни възнаграждения на медицински и немедицински персонал – в лечебните заведения, спешната помощ и РЗИ, всички, които са на първа линия и се срещат пациенти с коронавирус. Месечните възнаграждения са 1000 лева на всички, които имат досег с пациенти с COVID-19.

"Променихме методиката, понеже досегашната беше несправедлива - част от тях се отчитаха само като такива", аргументира се Кацаров..

За ваксинационната кампания, свързана с изплащане на бонуси за поставена доза, се предвиждат 5 млн.

За Ремдесивир и други лекарствени средства – 34 млн. лева. "Въпреки недостига на средства, ние сме предприели процедури за авансово осигуряване, за да се натрупа резерв, защото опитът показа, че в един момент се изчерпаха при предишни пандемични вълни", заяви той.

7 млн. за монокоални антитела – за лечение на до 3 хиляди пациенти, които имат проблем с имунния отговор при ваксинация, 14 за Ремдесивир.

През август най-вероятно ще се наложат авансово пари свързано с осигуряването на лекарствени продукти, за да няма дефицит на медикаменти. Ако се забави актуализацията, вероятно ще се потърси такъв вариант.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари