Данък "тарикат" се плаща в болницата

0
Тези, които си платиха за фалшиви сертификати, трябва да са наясно с едно нещо
Тези, които си платиха за фалшиви сертификати, трябва да са наясно с едно нещо Снимка: БГНЕС

Тези, които си платиха за фалшиви сертификати, трябва да са наясно с едно нещо

Кандидатът за депутат от НФСБ Величко Георгиев е замесен в схема за фалшиви сертификати. Междувременно стана ясно, че здравни документи менте от България се продават срещу 300 евро на гръцки граждани.

25% са официално ваксинираните българи. Каква част от тях са се сдобили с фалшив здравен документ никой не знае. Всички, които са надхитрили системата, а ваксините им са отишли в кофата за боклук, е важно да знаят, че лесно може да бъдат спипани. От правна гледна точка това е трудно доказуемо, но от научна е напълно възможно. Това става чрез тест, чрез които се търсят определени маркери в кръвта, които се образуват само при ваксинираните, пише Милена Димитрова в коментара си за Politika.bg.

Ясно е, че такива тестове у нас никой няма да прави, защото живеем в страна, където контролът над инфекцията е на много ниско ниво, а държавата ни е разграден двор. Хубаво е да не забравяме, че не живеем сами и изобщо славата на България като „печатарницата“ на фалшиви здравни документи рано или късно ще се разнесе из Европа. Съседна Гърция разби мащабна схема за продажба на фалшиви сертификати от България на техни граждани. На нашите съседи им е ясно, че срещу 300 евро всеки у нас може да се сдобие с документ, без да е имунизиран.

За разлика от България гръцките власти са безкомпромисни и могат, ако тези схеми се разрастват, да въведат задължително тестване на границата за всички. Така българите, които добросъвестно са си сложили ваксина, за да предпазят себе си, близките си и обществото, също могат да станат жертва на тази схема. В момента зелените сертификати от България в Гърция се гледат под лупа. Лятото двама българи с фалшиви PCR тестове бяха спипани и глобени с 5000 евро.

Когато човек си купува здравен сертификат, за да може да пътува на воля, да ходи на ресторант и мол, трябва да има предвид една новина от преди дни. Около 80% от руснаците, които казват, че са били ваксинирани със “Спутник V”, но в същото време са се разболели от коронавирус в тежка форма, са с купен фалшив сертификат за ваксинация. В Русия умират по 1000 души на ден. В същото време починалите за седмица в Израел са 7-8 души. Там фалшиви сертификати няма, а хората си поставят масово трета бустерна доза. Това са две страни, застанали на два различни полюса. Очевидно е на кой от двата сме застанали ние. Това обаче няма да остане безнаказано, защото данъкът за дребното тарикатство да не желаем ваксина и да си купим менте документ, го плаща цялото общество и всеки човек, оказал се в тежко състояние в болница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари