Данъчни работят нелегално като счетоводители

0
От Нова година НАП ще следи кой е подписал отчетите по ЕГН и БУЛСТАТ.
От Нова година НАП ще следи кой е подписал отчетите по ЕГН и БУЛСТАТ.

От Нова година НАП ще следи кой е подписал отчетите по ЕГН и БУЛСТАТ.

Данъчни служители нелегално работят като счетоводители и предлагат услугите си на фирми, без да имат това право. Това съобщи Евгени Руйков, председател на Института на професионалните счетоводители в България. Той се позовава на лични наблюдения и на официално становище на Националната агенция за приходите (НАП), пише „Монитор“ .

Служителите на НАП регистрирали фирми на свои близки и роднини. По този начин счетоводната къща формално се водела на друго лице но инспекторите сами привличали клиентите си чрез служебното си положение, уточни Руйков. По думите му много фирми разчитат, че са защитени от проблеми, след като данъчен служител им води счетоводството.

Руйков поясни, че заедно с приходната агенция се работи активно по прекратяване на тази практика. Една от мерките, които са взети, е от догодина съставителите, които имат право да подписват и подпечатват отчети, задължително да пишат и ЕГН-то си, ако са физическо лице, или БУЛСТАТ, ако счетоводно предприятие е изготвило годишния финансов отчет.

По този начин НАП ще може да проследи дали дадена счетоводна къща или лице е свързано с данъчен служител.

Тази промяна влиза в сила от Нова година, но на практика се въвежда със задна дата, тъй като тя ще важи при подаването на данъчните декларации за 2016 година.

Руйков обаче поясни, че все още няма ясно разписани разпоредби за санкциите, които ще се налагат, ако даден съставител на отчет откаже да напише данните си.

„Нашата организация изрази отрицателно становище по този въпрос, тъй като смятаме, че има опасност от злоупотреба с личните ни данни“, уточни председателят.

Той поясни, че институтът ще се бори за саморегулиране на професията и за съставяне на регистър на съставителите

„Ще имаме публикуван регистър, където ще се вижда кой има право да е съставител и кой не. По този начин всеки съставител ще има номер, който ще се пише в документа, който е попълнил“, разясни Руйков.

Той добави още, че според анализите на НАП поне половината от всички 55 хил. съставители в България не декларират доходите си от тази дейност.

Експертът коментира и новите разпоредби свързани с т.нар. данък уикенд. „Разбираме и приветстваме тези промени, които касаят и нашата работа“, обясни той.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари