Дали на Митьо Очите да охранява митническо бюро

1

Агенция “Митници” е сключила договор с фирмата “Аркус - Сигурност Бургас” ООД за техническа СОТ охрана на две къщи за отдих - една в Несебър и една в Ахтопол, както и на административна сграда на митническото бюро в Ямбол, което се помещава в няколко стаи и основната му функция е обработка на документи”.

Това заявяват в отговор от Агенция “Митници” за “24 часа”.

Отговорът дойде, след като соцлидерката Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да уволни шефа на бургаската митница заради сключения договор.

Цената на СОТ охраната за трите обекта е 1560 лв. за целия период от 24 месеца, или по 65 лв. на месец общо.

Договорите да подписани на 9 февруари 2017 г., когато управляваше служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от сегашния президент Румен Радев, от зам.-директора на митниците Борислав Борисов и управителя на фирмата Иван Владимиров..

“Аркус - Сигурност Бургас” ООД е избрана с обществена поръчка чрез открита процедура.

Фирмата е спечелила охраната на трите митнически имота в конкуренция с други участници, тъй като е предложила най-ниска цена, обясниха от митниците.

Фирма “Аркус - Сигурност Бургас” не осигурява физическа охрана на обекти на Агенция “Митници” и няма отношение към охраната на сградата на митницата в Бургас или на митнически обекти на пристанището в града, категорични са от Агенция “Митници.”

Поредна порция реплики по темата за Бенчо Бенчев си размениха ГЕРБ и БСП вчера. Този път на ниво лидери.

Корнелия Нинова взе правилното решение, като отстрани Бенчев и пое отговорност, каза премиерът Бойко Борисов във Варна. И припомни, че компрометирани полицейски шефове, които се свързват с тартори на групировки, са били отстранени от системата.

Много обичам нощно време да гледам сериали, особено американски. Десетки полицейски банди действат в Щатите. И се удивих. Но както виждате, всяка седмица в САЩ има стрелба и убийство. Там се събират тези, които работят в криминалния сектор, агентура, за да научат какво става на улицата, с някого трябва да станат по-близки, да го вербуват и някъде там става разминаването. За съжаление, ние не сме по-различни като държава от тези в Европа, Америка. Правилното решение е това, което г-жа Нинова излезе и обяви - поемам вина, омитам и го махам. Това е положително и оздравително, защото останалите започват да си мислят, че в края на краищата рискът да ги хванат е голям и като ги хванат, ще последва нещо”, коментира Борисов. И категорично отрече, че предстои смяна на вътрешния министър.

След часове соцлидерката Корнелия Нинова му отговори с пост във фейсбук. “Премиерът направо ме умилява с непрекъснатите си хвалби за правилното ми решение да поема отговорност и да поискам Бенчев да напусне всички постове. Много ми се иска да му върна комплимента. Лято е, може да разменим по 2-3 мили думи. Опитвам се, но не ми се получава. Ще го почакам още няколко дни. Може пък и той да поеме отговорността да освободи шефа на митницата, която е дала на същия този Бенчев и на Митьо Очите да ги охраняват. Или на шефа на клона на НОИ в Бургас, който също е опрял до услугите на Бенчев и Очите”, написа Нинова.

МВР и данъчни на проверка в “Аркус”

НАП и МВР влизат в охранителната фирма “Аркус сигурност” - Бургас, за да проверят какво е участието на Димитър Желязков-Митьо Очите в нея. Екипите ще действат по искане на спецпрокуратурата в София.

Ревизията има и задачата да установи свързаните с “Аркус сигурност” хора. Ще се изяснява какви обществени поръчки е печелила фирмата, кои държавни и общински институции охранява и какъв е оборотът ѝ през годините.

Проверката е продължение на акцията от началото на август, при която прокуратурата разби банда за рекет, изнудвания и палежи на Митьо Очите. Засега обвинени са 10 души. Желязков е в затвор в Турция, чака се екстрадицията му.

При арестите бяха претърсени над 30 адреса, включително и офиси на фирми на зърнения бос и общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, който се прочу с ролс-ройса си. Открити бяха пари, оръжия, боеприпаси и черно счетоводство с бележки за суми, които трябва да се дадат на Митьо Очите. Затова Бенчев ще бъде разследван и за пране на пари, обяви преди дни зам. главният прокурор Иван Гешев. Засега Бенчев е обвинен само, че крил Очите в хотелската си стая в Истанбул.

Показания срещу бандата на Очите дали бизнесмени, принуждавани да плащат на хората му т.нар. такса спокойствие. Бандата имала интереси в хазарта, таксиметровите и погребалните услуги, както и в бизнеса с вендинг машини.

При разследването стана ясно, че управител на “Аркус сигурност” е бившият шеф в МВР Иван Владимиров. Той призна, че Митьо Очите е бил нает на трудов договор преди 2 г. на длъжност мениджър по маркетинга. Владимиров обаче отрича намирането на клиенти да е ставало със силови мерки. Съдружник в същата фирма е и Бенчо Бенчев. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари