Дългогодишен кмет живее в рушаща се къща

0
Спешно изведоха него и семейството му от пропадащата сграда
Спешно изведоха него и семейството му от пропадащата сграда

Тричленно семейство на бивш селски кмет беше изведено по спешност от рухващото си жилище в доспатското село Црънча.

72-годишният Недко Долапчиев бил кмет на селото дълги години, а останалото време от живота си - учител. Заедно със съпругата си и единия си син те живеели в наследствена фамилна къща близнак, строена от камък и кал. Двуетажната постройка обаче взела да поддава сериозно, създавайки реална опасност да се срути всеки момент. Стената на първия етаж на сградата се наклонила с 30 см, съобщава "Марица".

Заради опасността да пострада както семейството, така и жителите на селото, ако се срути, кметът на Црънча Юли Делибашев сигнализирал в община Доспат, откъдето изпратили комисия на оглед. Комисията имаше за цел да установи дали и как може да се укрепи сградата. Инженер конструктор обаче даде становище, че това е невъзможно, ако тази част от къщата близнак не се срути и не се построи изцяло наново, за което нямат средства нито семейството, нито е във възможностите на общината. 

Със заповед на кмета на община Доспат инж. Елин Радев семейството е изведено при братовчеди от опасната сграда веднага, за да се избегне угрозата да им се срути на главите, ако мине тежкотоварна техника по улицата или при земетресение, обясниха от общината. От управата смятали в краен случай да ги настанят във фургон, ако не се намери друго решение. 

"Долапчиев е един от първите и най-образовани хора в селото ни. Той заяви, че ако трябва, с едно одеяло в сайванта ще спят, но няма да се местят в друга къща. Проблемът с местоживеенето на семейството му беше решен след съгласие на роднините в здравата част на къщата, да се настанят там", каза кметът на Црънча Юли Делибашев.

Семейството има двама синове и две дъщери. Три от децата му устроили сами живота и жилищата си в селото и страната.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари