ДАИ не трябва да изпитва за книжка!

0
Трябва в ДАИ да останат само контролни функции и всяка друга дейност да отиде във фирми
Трябва в ДАИ да останат само контролни функции и всяка друга дейност да отиде във фирми

Изпитите за придобиване на шофьорска книжка трябва да се извадят от изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” (бившата ДАИ) и да се правят от частни фирми. Само така корупцията в тази структура може да се спре.

Това заявява в отворено писмо до депутатите председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев. Писмото е по повод ареста на шефа на ДАИ Цветелин Цветанов, който бе задържан миналата седмица за корупция, пише Вестник СЕГА

Не зная какво още трябва да се случи в държавата ни, колко пъти трябва да се говори за корупция от служители на тази агенция, колко шофьори и превозвачи с купени книжки трябва да се движат по пътищата ни. Колко коли и хора трябва да пострадат от некачествени прегледи и т.н. Няма никакво значение кой е шеф на ДАИ. Ако той не участва в схемата, това го прави подчиненият му началник или друг служител. Трябва да се разбере, че смяната на един Цветанов, Божков, Киров с друг не води до нищо друго, освен затъване на по-дълбоко в „пещерата”, пише в писмото.

Трябва в ДАИ да останат само контролни функции и всяка друга дейност да отиде във фирми, които да изпитват, да дават лицензи за обемни дейности, а държавата чрез министерство на транспорта, МВР, министерство на просветата да контролира. От извършващите тези дейности трябва да се иска да не извършват учебна, превозваческа и др. дейности, за да няма конфликт на интереси”, предлагат от СБА и заявяват, че в много други страни се работи по този начин. От организацията подчертават, че трябва да се приеме и нов Закон за движение по пътищата, който да осигури събиране на глобите

Опитът на другите държави категорично показва, че се нуждаем от промени. Само с камери и таблети няма да стане. Това, което излезе тези дни, може би е само половината от нещата. Ние от СБА си задаваме въпроси защо в даден наш пункт за годишен технически преглед минават 3-5 автомобила, а при съседа ни минават 20-25 автомобила и няма върнати автомобили нито за данъци, нито за техническа изправност, нито за газови уредби, но камери всички имаме”, пишат от СБА.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари