Дъговият мост в Русе е в предаварийно състояние

0
Няколко моста в Русенско са в предаварийно състояние и се нуждаят от спешен ремонт
Няколко моста в Русенско са в предаварийно състояние и се нуждаят от спешен ремонт

Областният управител на Русе Стефко Бурджиев поиска държавна инвестиция за основен ремонт на Дунав мост и няколко други моста в Русенско. Няколко моста в Русенско са в предаварийно състояние и се нуждаят от спешен ремонт, каза областният управител на Русе Стефко Бурджиев по време на работна среща с русенски депутати и с кметове на общини.

По думите му мостът над река Бели Лом при село Писанец, който е собственост на агенция "Пътна инфраструктура", се нуждае от ремонт.

Подобна е и ситуацията с Дъговия мост, на изхода на Русе в посока София, който е в предаварийно състояние. За проблема е уведомен и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

"Това е изключително важен въпрос и има вариант да останем с едно трасе, което е Гредовият мост", заяви Бурджиев.

По думите му Сарайският мост, който отвежда движението към Западна промишлена зона, също е компрометиран.

Бурджиев каза още, че от дълго време има проблем и с моста над река Черни Лом край село Кацелово, където едната лента е затворена за движение.

По отношение на Дунав мост областният управител съобщи, че Румъния е отделила 30 млн. евро за ремонт на техния участък. Според Бурджиев подобни дейности трябва да се извършат и от българска страна.

"Когато е правен мостът, той е бил предназначен за осово натоварване най-много до 5 тона. Сега минават много по-тежки камиони, много повече на брой и мостът е в крайната си фаза на амортизация",  обърна се областният управител към депутатите и припомни, че миналата година се навършиха 60 години от изграждането на съоръжението.

Миналата година от областните администрации на Русе и Гюргево поискаха още две платна на моста, както и изграждането на втори мост над Дунав между Гюргево и Русе.

По време на срещата Бурджиев представи пред депутатите и други проекти, приоритетни за Русе.

Основният е свързан с изграждането на магистрала Русе-Велико Търново, тъй като сега участъкът от Русе до Бяла е изключително натоварен. На денонощие по него минават средно около 2000 тежкотоварни камиона, а русенци го наричат "път-убиец" заради честите катастрофи.

Според областния управител, докато продължава проектирането, участъкът от Русе до Бяла трябва да се разшири в трилентов, но депутатите обясниха, че идеята на министерството на регионалното развитие и благоустройството е да се мисли само за магистрала.

На срещата бе представен и проектът за подобряване на транспортната достъпност до района на бившия комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ в Русе, където са разположени 48 предприятия. Идеята е да се изгради градска железница, която да стига и до Гюргево.

Бурджиев каза още, че други важни проекти за региона са създаване на демонстрационно селище с нулеви въглеродни емисии в кв. "Образцов Чифлик" в Русе и изграждане на туристически вело и пешеходен маршрут "Поломието" (Русе - с. Иваново - с. Червен - с. Пепелина).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари