Да свиеш скъпата кола – лесно като детска игра

0
Германският автомобилен клуб ADAC решава да изпробва сигурността против кражба на редица нови автомобили
Германският автомобилен клуб ADAC решава да изпробва сигурността против кражба на редица нови автомобили

Уязвимостта на модерните автомобили от външни атаки не е тайна. Пример за това е неотдавнашен случай, при който софтуерен експерт успя да хакне кола, която се намира на друг континент, пише DNES.bg.

Подобни случай амбицираха германския автомобилен клуб ADAC да изпробва сигурността против кражба на редица нови автомобили. Резултатите ще ви изненадат.

Преди да изнесем списък с най-лесните за кражба автомобили, ще поясним как точно действат джамбазите. Те не разбиват ключалките в буквалния смисъл на думата, тъй като се насочват към коли с безконтактен достъп до купето и стартиране на двигателя - с такива системи разполагат голяма част от новите модели.

Оказва се, че модерните коли са дори по-лесни за кражба от старите. Необходимо е единствено специално устройство, което според ADAC се намира лесно. Въпросният уред прихваща сигнала от ключа, което позволява на крадците да отворят автомобила и да стартират мотора.

Как обикновено действат джамбазите? Те работят по двойки, като единият се приближава до собственика на колата (може дори да седи на съседна маса в заведение) и чрез въпросното устройство усилва сигнала от ключа на автомобила. Обикновено ключът трябва е в непосредствена близост до колата, за да може да я отвори безконтактно, но чрез усилващото сигнала устройство разстоянието се компенсира. Така другият крадец получава кодирания сигнал от ключа, безпроблемно отваря колата и стартира двигателя й.

След като вече е подкарал автомобила, крадецът може да го шофира безпроблемно докато не свърши горивото. Ако това стане, той просто не трябва да гаси двигателя докато зарежда, твърди ADAC.

Спекулациите сочат, че подобен уред струва около 25 000 евро, като сумата се избивала още с първата открадната кола.

Списъкът на ADAC включва модели от всички ценови сегменти и марки. Имайте предвид, че в него присъстват само изпробваните от германците коли. Реално автомобилите с подобни пропуски в сигурността може да се окажат много повече.

Ето и кои са те:

Audi A3, Ford EcoSport, Renault Traffic, Opel Ampera, Audi A4, Honda HR-V, Mazda CX-5, SsangYong Tivoli XDi, Audi A6, Hyundai Santa Fe, Mini Clubman, Subaru Levorg, BMW 730d, Kia Optima, Mitsubishi Outlander, Toyota RAV4, Citroen DS4, Lexus RX450h, Nissan Qashqai, Volkswagen Golf, Ford Galaxy, Range Rover Evoque, Nissan Leaf, Volkswagen Touran.

Източник: DNES.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари