Д-р Явор Пукалски: Зачестяват случаите на ампутация на пръсти след инциденти с тротинетки

1
Активните летни игри ни докарват пациенти с най-екзотични травми, разкри ортопед-травматологът в УМБАЛСМ “Пирогов”
Активните летни игри ни докарват пациенти с най-екзотични травми, разкри ортопед-травматологът в УМБАЛСМ “Пирогов” Снимка: УМБАЛСМ “Пирогов” / Фейсбук

Забранено е на родителите да наместват счупвания, трябва да обездвижат детето, казва ортопед-травматологът в УМБАЛСМ “Пирогов”

Представяме ви интервю с д-р Явор Пукалски, публикувано във вестник 24 часа.

- Д-р Пукалски, увеличава ли се броят на малките пациенти в болница “Пирогов” през летните месеци?

- Да, особено с травматизъм. Активните летни игри с топка, батут, морски увеселителни занимания - водни колела, банани, джетове, както и тротинетките ни докарват пациенти с най-екзотични травми.

- За втори път “Пирогов” прави лятна академия за родители, които се обучават как да окажат първа помощ на децата си. Защо е важно родителят да има базови познания за първа помощ?

- Оказването на адекватна медицинска помощ в първите няколко минути след травма може да има благоприятен ефект за крайния резултат на лечението, а и нерядко може да спаси живота на детето. В академията се концентрираме върху първите действия, които родителят трябва да направи. Той трябва да е сигурен, че детето има проходимост на дихателните пътища и адекватна циркулация, че има добър контрол на средата.

- Казахте, че идват с екзотични рани, какви фрактури получават?

- Най-честите фрактури при децата в летните дни са свързани със счупвания на нивото на китката и на лакътя. Това всъщност е счупването, което най-често оперираме. Напоследък забелязваме по-тежки травми, за които се налага ампутация заради тежестта на самата увреда. Слава богу, обикновено се касае за пръсти, но преди много рядко се е случвало. Травматизмът - особено с тротинетките, постави предизвикателства, които не сме срещали преди това. Лошото е, когато срещу тротинетката има движещ се автомобил. Имали сме случаи на ампутация, но това е голяма емоционална тежест за нас. Никой от нас не иска да се стига дотам.

- Кога родителят трябва да потърси лекарска помощ?

- Винаги, когато се съмнява и оплакванията на детето са съществени или има видима деформация на крайника.

- Какво трябва да е първото действие на възрастен при вида на ранено дете?

- Родителят да провери дали детето диша, има ли проходимост на дихателните пътища, пулс, че е контактно, адекватно и ориентирано за време и място. И да осигури безопасна среда за детето.

- Трябва ли родителите да посещават курсове или академии за оказване на първа помощ?

- Задължително е, неслучайно този тип образователна дейност е задължителна за шофьорските курсове, но защо за тях да има резон, а за средностатистическия човек - не? Не се случват инциденти само в превозно средство. Трябва да залегне в общата медицинска култура на всеки човек като базисни познания.

- Какви съвети бихте дали на пациентите, за да се предпазят от сериозни последици?

- Първо, трябва да се спазват правилата за безопасност - детето да има протектори и каска, ако кара колело или тротинетка. Децата да се качват едно по едно на трамплин или батут.

Целта на родителя е да заведе детето до Бърза помощ по начина, по който го е видял веднага след травмата. Забранено е да наместват счупвания, да изправят ръце, да обработват рани. Детето трябва да бъде обездвижено. Ако няма медицински консумативи, да се ползват летви, пръчки и дори списание, навито на руло.

Родители се обучават в университетската спешна болница "Пирогов" в рамките на лятната Академия за родители "Първа помощ за малките герои". В програмата бяха включени реакция при чужди тела, кардио-пулмонална ресусцитация, удавяне, ухапване от кърлеж, слънчево изгаряне, алергична реакция, травми на опорно-двигателни апарат и обработка на рана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Ivo
    Забранете ги тези боклуци!Махнете ги от улиците!Долна дьржава с пропаднали политици!
  • 2
    1
    Цжбнмюл
    Смело режете,докторе!!!!Да им дойде акъла в главата!!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари