Д-р Вергиния Георгиева: Житният режим е мощно средство за пречистване на организма

20
Изпитах силата на природната медицина, на гладолечението, казва холистичният лечител
Изпитах силата на природната медицина, на гладолечението, казва холистичният лечител Снимка: Facebook

Изпитах силата на природната медицина, на гладолечението, казва холистичният лечител

Д-р Вергиния Георгиева е специалист по вътрешни болести, фармакология и фитотерапия и последовател на природолечителката Лидия Ковачева. В интервю за Фокус тя разкрива предимствата на този вид хранене.

Д-р Георгиева, за разлика от много лекари вие приемате алтернативни методи на лечение, включително и гладолечението. Имате свои принос в тази посока. Конкретният повод за нашия разговор е т.нар. "житен режим" на Петър Дънов. Лично аз, и предполагам и не малка част от слушателите ни, изповядват максимата, че ако не ядеш храната като лекарство, ще пиеш лекарства като храна. Сигурна съм, че много хора проявяват интерес към житния режим. Какво представлява този режим и защо има определени периоди, в които той се прилага? 

Да, разбира се, ще обясня за житния режим, но първо бих искала да поздравя слушателите, за тези, които проявяват интерес към алтернативните методи. Като лекар, когато завършиха, смятах, че ще си работя със стандартните методи, с лекарствата, с рецептите. Съдбата така или иначе ме насочи в друга посока, защото самата аз имах проблеми. Лекувах се дълги години с лекарствени средства. В един момент съдбата ме срещна с Лидия Ковачева. Така върху себе си изпитах силата на природната медицина, на гладолечението. Работих повече от 15 години с известната Лидия Ковачева. След което, животът така се стече, че специализирах в много страни – в Белгия, Холандия, в Русия с нови нанотехнологии, така че сега съчетавам методите на официалната и алтернативна медицина с един нов холистичен подход преди всичко.

Това е много важно да се каже: вие не отричате традиционната медицина и не издигате в култ природолечението. 

Да, абсолютно. Напротив, аз считам, че трябва да има обединяване усилията на официалната медицина, защото тя е достигнала до определени нива като диагностика, като терапия. Ние имаме много силни гени и даже сме били един от най-дълголетния народ в Европа. Идвали са от цяла Европа да изследват нашите дълголетници - къде е тайната, къде е силата? Силата е в нашите билки, в нашето слънце, климат, във всичко това, което ние сега искаме отново да предадем на хората.

Сега конкретно за житния режим – житният режим е известен като "Режимът на Дънов". Защо точно сега трябва да се започне? Всъщност за всички, които искат да го започнат, от понеделник могат да стартират този житен режим.

29 януари - 7 февруари. 

Да, това е едно мощно пречистване на организма, една детоксикация на нашия организъм по лесен начин. Може да се прилага и малко по-дълго, който реши, че иска за по-дълъг период. С житния режим става много мощно пречистване на тънки и дебели черва.

Необходимо ли е да направим някаква специална подготовка преди да преминем към същинския житен режим? 

Да, хубаво е поне 2-3 дена да има по-леко хранене с приемане на повече салати и супи, да бъде вегетариански режима, да не е с тежки меса, за да може нашият организъм да се подготви. Важно е течностите да бъдат в по-голямо количество: фрешове, смутита, за да може да бъдем подготвени евентуално, ако има някакви проблеми, да кажем хронични гастрити, колити, трябва много внимателно да подходим в режима.

И вече в самия житен режим какво ни е позволено да ядем освен жито, какво количество, как да го разпределим? 

Най-добрият вариант е, ако може с лимец да бъде. Предварително почистен, накиснат в топла вода, престоява цяла нощ.

Какво е количеството за деня? 

Около 200-250 грама разпределено в 3-4 порции. Ако човек няма време да се занимава, може в едно бурканче да постави това покълнало жито. Много бавно да дъвче – това е много важно, за да не се обременяват червата. Колкото по смляно е житото, почти на кашичка, толкова по-лесно се усвоява. Освен житото, 1-2 обелени ябълки - могат да бъдат настъргани на ренде, да се объркат заедно с житото и с 3-4 ореха, които също предварително вечерта са накиснати в топла вода. Те набъбват и тогава усвояемостта е по-лесна. Накисват се с много малко вода. Добавят се към сместа заедно с 3-4 супени лъжици мед. Става идеална храна, която се приема през 2-3 часа по 1-2 лъжички – така човек не огладнява. Количеството вода също е важно.

Как да разберем колко точно вода да изпием, индивидуално ли е това или има определено количество? 

Съвременните диетолози смятат, че идеалното количество усвояемост на водата е 35 мл на килограм тегло.

Обикновено се подхожда, както и вие казахте, към този режим с идеята да свалим килограми. Това ли е единственият краен резултат от житния режим, какво още? 

Не само. Свалят се килограми наистина, видимо се свалят – в рамките на 7 до 10 дни могат да се свалят около 4-5 кг. Всички дами са много доволни, защото като се погледнат в огледалото, наистина личи този резултат. Какво още може да има като резултат след този режим? Като цяло се подобрява енергетиката, общ тонус, настроение, кожата се изглажда, ако има някакви белези, пъпки по лицето, всичко това започва да се изглажда. Защо? Защото по време на този режим се подобрява кръвообращението, микроциркулацията. Освен това, където има лимфен застой, например целулит, режимът има антицелулитен ефект. Много са ползите и затова аз предлагам този житен режим на всички, които искат да променят нещо и да направят нещо със себе си.

Д-р Георгиева, има ли противопоказания за определена група от хора, които не трябва да спазват този режим? 

Противопоказанията са за хора с тежки заболявания - остра фаза инфекциозни заболявания, пневмонии, хора, които са с ритъмни нарушения. В този случай трябва да бъдат внимателни. За хора, които са с умора, отпадналост, апатия, в някои случаи неврози и депресивни състояния, "бърнаут" синдром. В случай, че решат да направя този режим, има манифестен резултат - тонус, енергетика, всичко се подобрява. Чувстват се заредени, с други очи гледат на света.

Сега обаче сме в сезона на грипа. Ако има слушатели, които се чувстват неразположени заради различно респираторно заболяване, могат ли все пак да започнат този режим? 

Ако е в съвсем в началото с леки прояви, мога да започнат, но ако вече проявите са манифестни и са със сериозни симптоми и прояви, тогава не е препоръчително.

Ако принципно сме на някакъв вид лекарствена терапия, хронично болни сме, може ли да приложим режима? 

Трябва лекарството средство да бъде намалено, защото в такъв нискокалориен режим, какъвто е житният режим, усвояемостта на лекарствата се увеличава, така че внимателно трябва да се подходи. И след житния режим е добре да има още една седмица на режим на хранене по вегетариански тип или разделно хранене, за да може да продължи падането на килограмите и резултатът да бъде максимален. Също така аз препоръчвам приема на пробиотици. Храносмилателната система, която е изчистена от житния режим, тънките и дебели черва максимално да бъдат наситени с колонии от пробиотици. По този начин се увеличава имунитетът като цяло.

Казахме, че едно от изкушенията, особено за дамите, да следва този режим, е свалянето на килограми. И в контекста на това често пъти майките, които кърмят бебе, имат проблеми с килограмите, непосредствено след раждането. За тях препоръчително ли е да спазват такъв режим, ако кърмят бебе? 

Ако кърмят бебе, може режимът да е по-кратко време – около 5-6 дни, и след това да бъдат на разделно хранене, от което също свалят килограми.

Може ли по време на житния режим да пием кафе, както сме свикнали? 

Можем, но не трябва да се прекалява с по 4-5 кафета, а 1-2 кафета на ден може.

Доколкото ви разбрах можем да правим житния режим не задължително 10 дни, може и 5, може и 7. 

Да, разбира се. 5, 7, 10, както всеки го усеща, но поне пет дни трябва да се направи, за да има резултат.

Ако по време на самия житен режим възникнат някакви оплаквания у нас: главоболие, гадене – какво правим, спираме ли режима?

Това е нормално, може да има леко виене на свят, гадене дискомфорт. Това значи, че организмът се детоксикира и дава своите прояви. Не, не го спираме, напротив, продължаваме с малко повече топла вода с лимонов сок и увеличаваме количеството на течности.

Важно ли е храненето по време на житния режим да завършва преди залез слънце, както се казва по дъновски? 

Най-добрият вариант е, да, преди залез слънце, за да има достатъчно голям интервал нашият организъм да почива, за да може на следващия ден отново да продължим. Ако ние го натоварваме постоянно, стомахът и червата не почиват, а идеята е да има почивка на тези органи, за да може след това кръвообращението, всичко, което е било в застой да се раздвижи. Аз се занимавам с хора с наднормено тегло и затлъстяване. Съвременните диетолози смятат, че носим между 5 и 25 кг токсини в нашия организъм, в зависимост от това колко е натоварен организмът. Така че с житния режим постепенно тези токсини ги елиминираме.

И нещо важно на финала: как излизаме от този житен режим? Приключват тези 10 или 5 дни, колкото сме избрали да го спазваме, на следващия ден слагаме ли пържола на масата? 

Не, на следващия ден слагаме крем супа например, повече салати, фрешове, смутита, за да може плавно организмът да излезе от този режим.

Вие самата ми казахте, че ако се опита, след това вече наистина имаш желание да го повториш, защото ефектът е изключителен.

Да, така е. Аз имам пациенти, които от години си го прилагат, чакат го този житен режим и са доволни, знаят, че има резултат.

Резултатите са най-добрият показател за ефективността на един или друг метод.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари