Д-р Стойчо Кацаров: Не знаем истинското число на заразените

1
"Съобщават колко положителни теста има на ден. Но никога и до този момент не се казва, колко от тези тестове са правени за първи път. Защото тестове се правят на хора по няколко пъти“, уточнява експертът
"Съобщават колко положителни теста има на ден. Но никога и до този момент не се казва, колко от тези тестове са правени за първи път. Защото тестове се правят на хора по няколко пъти“, уточнява експертът Видео: Bulgaria ON AIR

Доколко верни са данните в статистиката за разпространението на Ковид – 19?

"Ето един пример за липсващи данни. Съобщават колко положителни теста има на ден. Но никога и до този момент не се казва, колко от тези тестове са правени за първи път. Защото тестове се правят на хора по няколко пъти“. Това каза за предаването "Брюксел 1“ председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Ако вие се разболеете и имате положителен тест, той се регистрира от статистиката. След десетина дни лечение се прави повторен тест, който се очаква да бъде отрицателен, но той може да бъде и положителен. Той също влиза в регистъра. Но това не е новозаболял случай. Това е един и същи човек, който има два теста. На някои хора се правят по няколко теста. Статистиката казва само общата бройка. Но ние не знаем от тези 4 хиляди души, колко са с повторни тестове, защото част от тях са така. Т. е. ние не знаем истинското число на заразените“.

Според д-р Стойчо Кацаров, има проблем и с отчитането на смъртността.

"М. г. починалите в България са с 18 000 повече, отколкото е било средногодишно за последните 5 години. От тях една трета са с причина на смъртта Ковид. А другите? Кривата на смъртността е епидемична, тя е крива на инфекциозно заболяване. При други заболявания, като сърдечно-съдови или онкологични, тази крива няма този характер - да прави пик и да слиза надолу. Тя е плоска крива“, обясни д-р Кацаров.

Според експерта, "тук очевидно става дума за хора, които най-вероятно са починали от Ковид, но просто не са били тествани. А те не са били тествани, защото до декември тестовете бяха платени. Те станаха безплатни през декември. Това е бариера. Не всеки може да си позволи да плати 100 лв.“, категоричен е д-р Стойчо Кацаров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук