Д-р Симидчиев: Този „нов мутирал вирус“ беше установен в България още през април

1
Вирусът търси начин да си върне предимството...
Вирусът търси начин да си върне предимството...

Вирусът търси начин да си върне предимството... 

„В България този „нов мутирал вирус“ беше установен още през април. Този вирус беше установен в Националната лаборатория по СПИН, която прави секвениране на различни щамове вируси, още през април от български автори. В момента този вирус се разпространява в Англия. Те често секвенират вирусите и може да проследят всяка промяна на вируса... Въпросът е дали този вирус е прескочил от Европа към Великобритания, или може да прескочи обратно в Европа. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той поясни, че коронавирусите са изменчиви и много често част от генетичната им информация се променя. Подчерта също, че тази мутация я има и в Южна Африка.

Вирусът търси начин да си върне предимството... Неяснотата винаги води или до свръх реакция, или до недореагиране. Разумната достатъчност е нещо характерно за научния подход“.

В предаването „12+4“ д-р Симидчиев допълни: „Новият вирус трябва да е съществено различен, за да има нужда от нова ваксина, а той не е такъв... Колкото повече намножава вирусът в населението, толкова по-голяма е възможността да мутира. Затова трябва да се ограничи разпространението му“.

Пулмологът посочи като недостатък неадекватната национална информационна кампания за ваксинация, чрез която хората да получат необходимата им информация и да бъдат спокойни при вземането на решение дали да си поставят ваксина.

Интервюто с д-р Александър Симидчиев можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари