ЕК разреши ваксината на Moderna срещу COVID-19 за употреба в ЕС

0
Разрешението за търговия при определени условия е един от законотворческите механизми на ЕС за улесняване на достъпа на ранен етап до лекарствени продукти
Разрешението за търговия при определени условия е един от законотворческите механизми на ЕС за улесняване на достъпа на ранен етап до лекарствени продукти Снимка: БГНЕС

Компанията ще достави 160 млн. дози между първото и третото тримесечие на 2021 г.

След като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри днес ваксината на Moderna срещу коронавируса SARS-CoV-2, своето разрешение за употреба на ваксината даде и Европейската комисия, вижда се от съобщение на Комисията, изпратено до медиите.

„Днес Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на разработената от Moderna ваксина срещу COVID-19 — втората ваксина срещу COVID-19, разрешена в ЕС. Разрешението следва положителна научна препоръка, основана на задълбочена оценка на безопасността, ефективността и качеството на ваксината от Европейската агенция по лекарствата (EMA), и е подкрепено от държавите членки“, посочва се в съобщението.

Moderna подаде заявление за издаване на разрешение за търговия до EMA на 30 ноември 2020 г. По това време Агенцията вече беше започнала текущо разглеждане на данните през ноември, за да започне предварителна оценка на качеството, безопасността и ефикасността на ваксината.

Разрешението за търговия при определени условия е един от законотворческите механизми на ЕС за улесняване на достъпа на ранен етап до лекарствени продукти за посрещане на неудовлетворени медицински потребности, включително при извънредни ситуации, като настоящата пандемия, поясняват от ЕК.

Компанията, с която ЕК подписа договор за доставка на ваксини на 25 ноември, ще предостави общо 160 млн. дози между първото и третото тримесечие на 2021 г. Те ще се добавят към количеството от 300 млн. дози от ваксината, предоставена от BioNTec/Pfizer — първата ваксина срещу коронавирус, разрешена в ЕС на 21 декември 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари