Д-р Симидчиев: Ако ви дразни гърлото, веднага се самоизолирайте

6
Заради КОВИД-19 грипът тази година може да ни подмине
Заради КОВИД-19 грипът тази година може да ни подмине Видео: БНТ

"Епидемия от грип тази година може и да няма заради пандемията от коронавирус. В момента имаме един пожар, който се нарича COVID-19. Другите нямат шанс да избушуват поради мерките, които се вземат. Грипната епидемия няма да е сериозно предизвикателство тази година"

Това каза в „Денят започва“ по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Не може да се сбърка теста за грип и за COVID-19, категоричен е той.

„В момента нямаме грипна обстановвка. Възможността да сте с кронавирус, ако имате грипоподобни симптоми, е много голяма. При дразнене в гърлото, се самоизолирайте, за да не заразявате други хора“, предупреждава д-р Симидчиев.

Има хора, които прибягват към самолечение и без симптоми, но това е грешка, добавя той и допълни:"Не сме дисциплинирани, в България около 1 млн. - 1 500 000 души не обръщат внимание на мерките. Това са преобладаващо активни хора, които стават средство за пренасяне на инфекцията."

„Когато нямаме симптоми, не сме болни, а просто заразени. Не сваляйте температурата, ако е под 38 градуса! Става опасно при по-високи стойности“, добави той.

Не ни очакват леки месеци. Другите инфекции обаче няма да е чак такъв проблем“, каза още пулмологът.

"Хората се държат като в детска градина, ако малко повече обяснявахме защо трябва да се носят маски, щеше да е много по-логично хората да спазват мерките", каза Симидчиев. По думите му трябва по-малко да се говори за цифрите, а много повече да се говори за това "Защо" се предприема дадена мярка.

"Здравната система все още се справя, легла можем да разкрием повече, но не може бързо да се реагира с кадровия състав, тъй като един лекар се създава след 11 години обучение и практика. Трябва да мислим с хоризонт 10 години напред", призова Симидчиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари