Д-р Симидчиев: Ако Омикрон влезе в парламента, ще се блокира законодателния процес

1
Ваксините снишават с 60% трансмисията, заяви пулмологът
Ваксините снишават с 60% трансмисията, заяви пулмологът Снимка: БГНЕС

"Сертификатът е доказателство за това колко рисков е един индивид. На базата на този сертификат може да се взимат мерки, срещу които роптаят някои от хората."

Това каза пулмологът и депутат от "Демократична България" д-р Алекандър Симидчиев по БНТ.

Според него сертификатът работи в две направления - управлението на риска, и второ - като подтиква хората към доброволно ваксиниране. Лекарят заяви, че от парламентарната трибуна е показал на депутатите научни данни данни по темата.

Д-р Симидчиев предупреди, че ако омикрон влезе в парламента, съществува вероятност да се блокира законодателния процес.

"Говорил съм с колегите от парламентарните групи - всички колеги, които са с медицинско образование, знаят, че това е правилният ход. Сертификатът определя риска, който носи преносителят. Ваксините не са 100% ефикасни, но снишават със 60% трансмисията", обясни още той. 

Д-р Симидчиев каза още, че ваксините намаляват със 70% хората, които влизат в болници, а смъртността - с 90%. 

Според него не може да се каже още дали омикронът протича по-леко в България, защото не знаем колко са случаите на хората с омикрон и на тези с делта.

По отношение новооткрития делтакрон - кръстоската между делта и омикрон - пулмологът заяви, че може да се очаква и в България.

"Ние и в момента сме с делтакрон - със сигурност двата варианта се състезават у нас. Не е ясно какъв процент от новата вълна се дължи на омикрона, и какъв от делтата", каза още той. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари