Д-р Събина Петканска: Издевателството над момичето е потвърждение за провала ни като общество!

2
Навярно много хора като мен се питат, колко ли млади българи след този случай ще напуснат България
Навярно много хора като мен се питат, колко ли млади българи след този случай ще напуснат България Снимка: Фейсбук

Навярно много хора като мен се питат, колко ли млади българи след този случай ще напуснат България

Поредният нечовешки случай, този път на нарязаното и обезобразено момиче от Ст. Загора, защитата на изверга от негови приятели и колеги, пускането му на свобода от окръжния съдия, отново е потвърждение за това, че в България много неща не са както трябва да са. Това е поредното потвърждение ,че се проваляме като личности, институции и общество. И това е една от причините, че от почти девет милиона за тридесет години станахме шест милиона.

Гледайки и четейки за становищата на представители на институциите и политиците, за съжаление отново виждам повърхностната им реакция, реакция за да се покажат възмутени и съпричастни. И за съжаление от никой и от никъде все още не съм видяла задълбочен анализ, защо толкова често в България има подобни случаи и какви цялостни мерки би трябвало да се вземат, ако не да изчезнат, поне да са много, много по-малко и институциите да реагират адекватно. Затова ще си позволя да споделя виждането си какви са причините за подобни чести случаи в България и какво би трябвало да се направи за да се води борба срещу такива явления.

1. Първи вина за изграждането на такава личност като насилника и изверга разбира се носят родителите му и семейната му среда. Чрез възпитание и най- вече личен пример, още като дете насилника е приел насилието и физическото издевателство над други за нещо естествено. Но това в никакъв случай не трябва да ни оправдава и успокоява като институции и общество, че нямаме вина за случилото се.

2. Вторият пропуск и виновник за раждането и развитието на такава личност със садистични наклонности и манталитет на насилник, носи училището. За съжаление през годините след 89 година в училището в името на нови демократични принципи бяха направени много полувинчати реформи, които принизиха ролята на учителите като възпитатели оформящи личност, ограничиха възможностите на учителите да влияят на възпитанието на децата и българското училище се отдалечи от своите столетни традиции да бъде място не само за получаване на знания, но и място за оформяне на дисциплинирани, възпитани, хуманни личности. Това е една изключително важна тема, която дори не се коментира и за нея само се загатва, когато има случаи на училищно насилие на деца над деца. Крайно време е обществото ни да стигне до извода ,че трябва да се възстановят традициите в Българското училище и изисквания към българските учители и те освен знания, да имат задължение да възпитават и личности дори и семейната среда да не благоприятства това, дори въпреки семейната среда в някои случаи. Но за това учителите и директорите на училища трябва да имат ясно изразени нормативни задължения и подкрепа, включително и на институциите и на обществото. Училището трябва да възстанови традициите си да бъде институция за образование и възпитание.

3. Третият фактор е обществената среда, в която насилника изверг е работил и прекарвал свободното си време. Факта, че негов познат е заплашвал друго момиче, което е проявило съпричастност към пострадалата, красноречиво говори за средата, в която живее насилника. Среда и група от хора, които навярно са имали много прояви на насилие и груби обществени прояви, които не са били заклеймени от близките, от околните, от институциите. Ние като общество приехме да бъдем много толерантни към проявите на различни форми на обществено неприемливо поведение. Длъжници на обществото за това е и полицията, която се отнася с пренебрежение към дребните форми на нарушаване на обществения ред . Пренебрегвайки принципа, че всеки престъпник е започнал с малки нарушения на обществения ред и норми.

4. Четвъртият фактор са правоохранителните органи, първо в лицето на районния полицейски отговорник, който би трябвало да работи и превантивно да озаптява склонни към насилие личности, личности употребяващи наркотици. Както и като цяло полицейските служби, които са пропуснали навярно множество предишни прояви на насилника и на средата, в която прекарва свободното си време и проявления подсказващи склонност към насилие, пропуснали са употребата на наркотици.

5. И стигаме до представителите на съдебната система - прокуратурата и на съда. Като съда в случая в лицето на съдийката от Ст. Загора е постъпила не само непочтено, неморално и неадекватно , но е прочела закона като дявола евангелието. И въпроса е такива служители на Темида имат ли място в съдебната система . И политиците трябва да си отговорят на въпроса – при такива проявления на съдии, какви трябва да са последствията за тях и как да се стига до отговорност за тях. Този случай на фона на предлаганите промени в съдебната система, които затвърждават капсулирането на съда, би трябвало да предизвика много коментари и размисъл как да се гарантира спазването от съда и съдиите на обществения интерес и да се прилага закона принципно. И как при грубо не спазване на закона и обществения интерес от определени съдии, те да носят санкции като за особено груби прояви като тази, задължително да бъдат освобождавани от изпълнение на задълженията на съдии.

Навярно много хора като мен се питат, колко ли млади българи след този случай ще напуснат България, навярно много хора си задават въпроса – не е ли най-правилното и моето семейство като милиони други да напусне България, за да не ни сполети нещо подобно като това момиче, като на Милен Цветков, като на убитата журналистка в Русе, докато спортува, като нарязаната и изхвърлена в куфар млада жена, и много, много други подобни случаи, при които българи губят най- ценното, здравето и живота си ,защото ние като общество и държава се проваляме.

‼️‼️‼️Уважаеми ръководители на парламентарно представени партии, обръщам се специално към вас, защото вие почти еднолично, благодарение на пропорционалната избирателна система управлявате депутатите си ,а от там и парламента, очакваме от вас да бъдете на нивото на своята обществена отговорност и сега при стартиралия процес на конституционни реформи, вместо да се противопоставяте един на друг, вместо да почивате август месец, или и почивайки, да работите активно и задълбочено и да стигнете до нужните конституционни и законодателни промени, чрез които от територия и хора да станем добре организирано общество и държава. Държава, която да заеме своето достойно място в Европа и българите да се чувстваме горди, че сме българи и да не мислим за напускане на България, да мислим за създаване на семейства и да отглеждаме децата си тук.

Д-р Събина Петканска

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Русенец
    Това поредния опит за насаждане на чувство за вина ли е? За мен в България има поне три вида общества . Едното което е подвластно на медиите, второ което не вярва на медиите и трето в което се купуват булките. В т.н. демократични общества има много случаи на масови убийци и дегенерати. Това е посоката на "държавата". Различните общества имат различни виждания. Вие към кое общество се обръщате?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари