Д-р Събина Петканска: 3-ти март е денят на нашето раждане!

2
След тази дата се създава третата българска държава и започват процеси, засегнали пряко всички живели тогава в България
След тази дата се създава третата българска държава и започват процеси, засегнали пряко всички живели тогава в България

Защо 3-ти март няма алтернатива. Да празнуваме обединени и горди 3-март!

Със започналата война на Путин в Украйна се появиха предложения да се бойкотира празнуването на 3-ти март - Националният ни празник по случай освобождението .

Считам това за изключително неправилно, недалновидно и проявление на чувство за малоценност, липса на самочувствие и национална гордост!

Трети март е безспорният ни национален празник и не може да има алтернатива

Въпреки преломните времена , които се случват през периодите на историческото ни развитие от тогава до сега тази дата винаги е била наш Национален празник, дори и по време на втората световна война .

От години в България периодично се разгаря полемиката - дали 3-ти март трябва да бъде нашият Национален празник или някой друг ден ,като например Съединението, денят на независимостта , образуването на българската екзархия или 24 май – денят на писмеността. Полемика, която и тази година се разгоря във връзка с нападението на Русия над Украйна .

Никога не съм разбирала и приемала позицията и аргументите за непризнаване на 3-ти март за най-важният ден в новата ни история и безспорното му място като най-празничният ден за всички българи!

Защо ли!?

Най-малкото, защото нямаше да има обединение и независимост ако нямаше освобождение, нямаше да има 24 май ако нямаше българска държава и нация, както не може да има живот ако няма раждане!

Защото Освобождението след 5 вековна зависимост, останала в народните спомени и творчество на много автори като робство, свети силно в народното съзнание като възраждане и никаква друга дата не може да бъде съпоставима с денят на Освобождението .

Защото след тази дата се създава третата българска държава и започват процеси, засегнали пряко всички живели тогава в България. А именно:

политическа свобода , участие в местно и държавно управление , свободно слово и медии , оземляване , образование , изграждане на българска индустрия , утвърждаване на българска интелигенция , на българско творчество и не на последно място - създаване на родовата памет на много българи .

Преди 3-ти март 1878 г. българското общество преминава през едновековен период на възраждане и изграждане на национално самосъзнание , период на борба за независима българска църква и национални борби за освобождение .

Апогеят на тези национални борби е Априлското въстание, осъществено само от български революционери - основният повод за руско- турската, освободителна за нас, война.

Националното осъзнаване е процес, развил се почти столетие от личности, белязали борбата за национална независимост , за национална църковна независимост и положили основите на съвременната българска нация .А имено -

Паисий Хилендарски , Неофит Бозвели , Иларион Макариополски , Антим първи . Църковната независимост се изразява чрез признаване на българската екзархия всред всички земи населени с Българи в Тракия , Мизия и Македония, както управляване на Светия синод представляван от български Екзарх .

Не бива да забравяме и светлите личности, белязали борбата за национално освобождение като:

Любен Каравелов , Г.С. Раковски , Добри Чинтулов , Левски , Ботев , Волов , Бенковски и много други .

Трети март е апогеят на едновековните усилия на цялото ни общество , на най-ярките ни умове за Национално Освобождение . Освобождение ,което може да се оприличи като раждане . Раждане ,което е най-естествено да се празнува!

АКО НЕ ПРИЕМЕМ ЗА НАЙ-ВАЖНА НАЦИОНАЛНА ДАТА 3-ти МАРТ, КОЯТО ДА СИМВОЛИЗИРА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НИ, ТОВА ОЗНАЧАВА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СВОЯТА ИСТОРИЯ!

ДРЕБНАВИ и НЕСЪЩЕСТВЕНИ са АРГУМЕНТИТЕ,

• че Русия имала имперски амбиции за излаз на проливите и нашето освобождение е вследствие на това,

• че на подписването на Сан Стефанския мирен договор нямало български представители,

• че Русия не подкрепила Съединението и т.н. и т.н. .

ТРЕТИ МАРТ Е ДЕНЯТ НА НАШЕТО РАЖДАНЕ!

Не може да не се радваме на раждането си , независимо как е станало.

Много ясно е, че се е случило с решаващата помощ на тогавашната Руска империя.

Не може да не се радваме на Създаването на третата българска държава, след което вече 144 години се развиваме като нация и общество с периоди на подем и падения .

Но въпреки всичко, заемаме своето достойно място на картата на Европа. Достойно място ,с което вече присъстваме и като член на ЕС и отстояваме всички европейски ценности на демократичните страни .

ТРЯБВА ДА ИМАМЕ САМОЧУВСТВИЕТО НА НАРОД С МНОГОВЕКОВНА ИСТОРИЯ И НЯМА ПО -ЗНАЧИМА И ПОДХОДЯЩА ДАТА ОТ ДАТАТА НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ - 3 МАРТ

ТАЗИ ДАТА ТРЯБВА ДА НИ ИЗПЪЛВА С ГОРДОСТ И РАДОСТ, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ!

Затова призовавам тази година, в навечерието на Трети март, всички да намерим начин да отбележим Националният си празник, да отбележим възраждането на България и развитието и като демократична и свободна страна, пълноправен член на ЕС, отстояваща принципите на свободата и правовата държава, демокрацията и толерантността в Европа и света

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    16
    LOL
    не се напъвайте рушлямистанци. И на малките деца вече е ясно, че сте руснаци. Няма нищо българско у вас. Това личи от всеки коментар вече :) Набараха ви слабото място. Няма българин да плюе по националните си герои. Няма българин да оправдава окупация на български земи! Просто няма :) Колкото повече лаете срещу България в полза на Русия толкова повече пропагандата ви олеква. Много се радвам, че ви намериха цаката и влезнахте в капана за руски мишки, уж български патриоти. Скоро и на вожда Копейкин му се очертава съд и ефективна присъда, а баш вожда ви покровител Путин даже в Африка не смее да иде вече.
  • -6
    15
    до 13
    И по какъв повод е това?!? щЩ го не споменаваш?!? България влиза в Първата световна на страната на Централните сили, срещу Антантата, в чийто състав е Русия, с две думи ние обявяваме война на Русия, не Русия на нас, защото е преди нас във войната! И какво е трябвало да правят руснаците?!? Да ни черпят кафе?!?
  • -6
    14
    ЕС±ЕГ
    Борбата продължава, искаме място под слънцето, ние Гордите Евро Г*ове, заявяваме гордо нашите искания и права, равенство, справедливост, това сега е нашата борба, подкрепете ни под цветната дъга, истинските патриоти от време оно биха го направили. Заедно за един по справедлив Хомо свят!
  • 5
    13
    Иван Вазов
    О, руси! Аз друг път ви славях за подвиг велик и чудесен, високо ви лґкът поставях във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко – строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! (из "НА РУСКИТЕ ВОИНИ" от Иван Вазов, 1916г) https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=14&WorkID=4114&Level=2
  • -3
    12
    до грамотния рушлямистанец
    Ето ти след Освобождението, да се ограмотиш малко, дебилче: https://chitanka.info/book/501-novi-ekove
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари