Д-р Петров предполага, че причината за уволнението му е приятелски огън от Кацаров

0
Зам.-здравният министър отрече да е проверяван от ДАНС за рекети и уреждане на фирми
Зам.-здравният министър отрече да е проверяван от ДАНС за рекети и уреждане на фирми Снимка: БТА

Имали разминавания по някои въпроси, сред които за преструктурирането на "Лозенец"

Приятелски огън от здравния министър Стойчо Кацаров, породен от разминавания във вижданията си по различни идеи, сред които преструктурирането на болница "Лозенец". Това е една от възможните причини, които предполага зам.-здравният министър д-р Димитър Петров за внезапното му и неочаквано уволнение от премиера Стефан Янев тази сряда.

Това сподели д-р Петров, като допълни, че е освободен без да е получил мотиви за това, предава в. "24 часа". Попитал за такива дори Кацаров, който му казал, че също не знае и ще разговаря с премиера Стефан Янев. Четвърти ден обаче отговор нямало.

Сред причините за приятелския огън пък д-р Петров предполага някои различни, които двамата с Кацаров имали по определени теми. Сред тях е преструктурирането на болница "Лозенец", която според д-р Петров било по-добре да стане национален трансплантационен център и не бил съгласен с искането на здравния министър да мести там педиатрията, докато се изгради Национална детска болница, което той заяви в началото на август.

Причината д-р Петров да се свърже с медията ни обаче беше да даде отговор на появили се твърдения, че зад отстраняването му седят проверки на ДАНС за съмнения за рекет на болници и интерес към комисионни, уреждане на фирма, която да дублира работата на "Информационно обслужване", свързана COVID статистиката и др. Източници на "24 часа" пък допълниха, че имало сигнал, че е искал 90 000 лв. от болница извън столицата, за да не бъде сменен директорът ѝ.

Д-р Петров обаче категорично отрече всяко едно от твърденията.

"Не съм искал да пробутвам друга фирма вместо "Информационно обслужване", защото това дори не е в моя ресор. Това е подчинено на здравният министър и той отговаря за тя", каза д-р Петров.

Този, който твърди, че е поискал от него 90 000 лв. рекет да излезе и да го заяви публично, поиска още той.

А за твърденията, че се е опитал да изчагърти и шефа на "Света Анна" през пролетта, когато новият състав на здравното министерство започна серия от подмени в големите болници, д-р Петров каза, че това също не е в правомощията му, за да го иска, освен лечебното заведение е и със статут на областна болница, освен университетска, така че дори самият здравен министър еднолично не можел да освободи ръководството, защото това минавало през акционерни събрания.

Д-р Петров обясни, че единствената смяна в ръководство на лечебно заведение, което е инициирал, било това на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", където сега директор отново е д-р Дечо Дечев, защото предшественикът му д-р Антон Петков подписал неизгоден договор за наем на сграда, който ощетявал лечебното заведения.

За смяната на директорите в останалите 3 големи болници - "Александровска", "Пирогов" и "Лозенец" инициатор бил здравният министър.

Около информацията, че болница "Света Анна" е останала без скенер, въпреки че МС е отпуснало пари за него и те са стигнали до здравното министерство, д-р Петров обясни, че средствата са били пренасочени за ремонт на Центъра за психично здраве - София, но няколко месеца по-късно, през септември, при разблокирването на заделени като резерв средства, зам.-здравният министър се обадил на директора на болницата, за да му каже, че вече могат да предоставят средствата за закупуване на скенер. Той обаче заявил, че ще го закупят със средства от своя бюджет поради договорена по-добра процедура, която включвала включително демонтаж на стария скенер. Затова вместо скенер, на болницата е предложено да бъде закупен ангиограф и в момента бил утвърден такъв доклад.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари