Politico: Българският премиер уволни министъра на отбраната заради позиция, угодна на Путин

0
В анализа на чуждестранната медия се изтъква и че в политически план прокремълските връзки съществуват в целия политически спектър в България
В анализа на чуждестранната медия се изтъква и че в политически план прокремълските връзки съществуват в целия политически спектър в България Снимка: БГНЕС

В анализа на чуждестранната медия се изтъква и че в политически план прокремълските връзки съществуват в целия политически спектър в България

Българският министър-председател Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната заради меката му позиция по отношение на водената от руския президент Владимир Путин война в Украйна, е една политическа конфронтация, която излага София като ключова линия на фронта в настояването на Москва за влияние в ЕС. Това пише в материал на Politico, предава Actualno.

Министърът на отбраната Стефан Янев, бивш бригаден генерал, предизвика политическа буря, с настояването си, че е погрешно нападението на Русия срещу Украйна, поразило цивилни цели, да бъде определяно като „война“. Янев предпочете формулировката на Путин, че инвазията е „операция“, пише в материала.

От медията припомнят, че Янев публикува във Фейсбук в неделя позицията си, в която твърди, че няма нужда България – членка и на ЕС, и на НАТО – да заема „проруска, проамериканска или проевропейска позиция“. „Изстрадалата ни родина не заслужава да бъде жертвана в игрите на големите“, написа Янев.

Петков каза, че „нито един министър няма право на собствена външна политика, особено във Фейсбук“. Във вторник ще се проведе парламентарно гласуване за освобождаването на Янев. „Когато видим нещо, с което не сме съгласни, не можем да кажем, че българският интерес е да мълчим“, цитира още изданието думите на Кирил Петков.

Забележките на Янев ще възродят дългогодишната загриженост, че България е слабата част на ЕС, през която Кремъл може да се стреми да прокара своята кауза, пише още Politico. Връзките с Русия са дълбоки, особено чрез мътния подземен свят на олигарсите и бивши агенти на Държавна сигурност, които контролират значителни търговски интереси, се посочва нататък.

В анализа на Politico се изтъква и че в политически план прокремълските връзки съществуват в целия политически спектър в България. Българската социалистическа партия, родена от старата комунистическа партия, отказа да гласува за санкции срещу Русия. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката повече от десетилетие до миналата година, се определи като проевропеец вдясно, но също така бе в добри отношения с Путин, на когото подари каракачанско овчарско куче като домашен любимец.

Неконтролираната руска пропаганда също е проблем в България и много българи повтарят руското твърдение, че президентът на САЩ Джо Байдън е провокирал войната в Украйна, като не е отстъпил пред исканията на Путин, се казва още в статията. Коментарите в социалните мрежи са пълни с конспиративни теории и проруски тролове.

Politico цитира премиера Кирил Петков, който каза: „Моят министър на отбраната не може да използва думата "операция" вместо "война". Не можете да го наречете "операция", когато хиляди войници от двете страни вече са убити, войници, които са по-млади от голямата ми дъщеря, когато снощи българското малцинство беше под обстрел, а българите в Киев се криеха в мазета."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари