Д-р Мария Юнакова: Случаят с най-възрастната родилка е изключително неправилна медицинска практика!

2
Д-р Красимира Димитрова от Русе остави сираче на 13 години
Д-р Красимира Димитрова от Русе остави сираче на 13 години Снимка: архив

Д-р Красимира Димитрова от Русе остави сираче на 13 години

Тридесет и пет години е средната възраст, на която жените се подлагат на инвитро процедури у нас. През последното десетилетие тя се покачва непрекъснато, а основната причина е, че жените все по-късно решават да станат майки.

Българките над 50 г., които очакват бебе, обаче забременяват не у нас, а масово в Украйна, Грузия и Кипър. Причината е, че тези държави са извън Европейския съюз и регулациите там не са строги. А медицинският стандарт по асистирана репродукция у нас гласи, че е противопоказно жени, навършили 45 и повече години, да се подлагат на инсеминация и изкуствено оплождане на яйцеклетки.

Това обясни акушер-гинекологът и специалист по репродуктивна медицина в “Майчин дом” доц. Мария Юнакова, предаде вестник “24 часа”. Направи го ден след като стана ясно, че е починала най-възрастната родилка у нас - д-р Красимира Димитрова от Русе. През 2010 г., на 62 години, тя роди близнаци след инвитро процедура. Момиченцата ѝ Мери и Жаклин бяха недоносени - 900 и 500 г. По-малкото почина скоро след раждането.

"Случаят на Димитрова е изолиран и не е практика у нас", коментира в сряда доц. Юнакова.

През май 2023 г. д-р Красимира Димитрова, вече на 75 г., припада в дома си. Мери вика спешна помощ, откарват майка ѝ в болница, но не успяват да я спасят, разказват жители на Русе. Социалните служби пращат 13-годишното момиче в дом. Там стои 2 седмици, а после отива в приемно семейство.

Преди 13 години, когато психиатърката роди, това предизвика буря в обществото - редно ли е толкова възрастна жена да ражда, какво ще стане с детето, ако не дочака дълбоки старини.

Темата имаше отглас и в парламента и сред политическите партии. Тя предизвика промяна в правилата - прие се жени над 43 години да нямат право на държавно финансиране за инвитро. А самата процедура да се разреши само за жени, които не са навлезли в менопаузата, дори ако си плащат.

В края на миналата година обаче Върховният административен съд реши, че жените над 43 г. също имат право на безплатни инвитро процедури. И отмени забраната от правилника на Центъра за асистирана репродукция. Въпреки това обаче здравното министерство запази политиката си да има горна възрастова граница от 43 г. за жените, които искат държавно финансиране.

Според данни на министерството едва 10% от опитите след 39 г. завършват с раждане.

Справка в сайта на Центъра за асистирана репродукция показва, че през 2021 г. от 29 направени процедури при жени над 39 г. в “Майчин дом” има само едно раждане. Във Варна също от 29 процедури има 4 раждания, а в Акушеро-гинекологична университетска болница и инвитро център “Селена” в Пловдив от 105 направени процедури ражданията са 9.

Известен и доказан факт в медицината е, че фертилността започва да намалява постепенно още след 30-ата година, намалява по-бързо между 35-ата и 40-ата година, като при 45-годишните жени е почти нула. Основната причина за този спад е намаляването както на количеството (броя), така и на качеството на яйцеклетките. Поради тази причина успоредно с намаляването на фертилността с напредването на възрастта нараства и рискът от аборт”, обясняват от здравното министерство.

Водещ проблем е напредването на възрастта, а жените отлагат репродукцията по социални причини, обясни доц. Юнакова. Според нея те първо получават образование, градят кариера, чакат да намерят правилния партньор. А късното зачеване крие рискове - неуспех, повишена честота на хромозомни аномалии, преждевременно раждане, повишаване на кръвното налягане, отключване на гестационен диабет, както и прееклампсия (състояние, специфично за бременността, което засяга повече от един орган - бел. ред.) и еклампсия (най-тежката форма на прееклампсията, характеризираща се с гърчове - бел. ред.).

Затова и медицинският стандарт по асистирана репродукция гласи, че е противопоказно жени, навършили 45 и повече години да се подлагат на инсеминация или изкуствено оплождане на яйцеклетки.

"Случаят с най-възрастната родилка е изключително неправилна медицинска практика. Не би трябвало, да се допуска, защото в стандарта по асистирана репродукция е ясно разписано", обясни доц. Юнакова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Защо ЕС
    обърква живота на хората? Правилно или грешно, всеки сам е достоен да решава за себе си. Появил се е нов живот и детето е добре в приемното семейство. Защо онези евро-тюфлеци ще оправят всичко както оправяха кривите краставици?
  • 18
    1
    Най-добре е
    Вместо да се коментира правилна или неправилна е медицинската практика с покойната доктор Димитрова, тъй като законодателството към момента на инвитро процедурата е позволявала зачеване и раждане, а след това да въведени възрастови ограничения, по-добре и правилно е да се коментира какво е трябвало да направят органите за закрила на детето по отношение на работа с майката и детето, за да преживее то по-безболезнено травмата от загубата на биологичната майка и да се осъществи преход към отглеждане в нова семейна среда. А иначе процедурата социална услуга и след това приемно семейство формално е спазена, но липсва грижата за психичното здраве и благополучие на детето и адаптирането му към новите условия и среда.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари