Д-р Кристиян Иванов: След емболизация на миома жените могат да забременеят и да родят

0
Преди 8 години в УМБАЛ „Медика Русе“ направихме първата в България емболизация на миома
Преди 8 години в УМБАЛ „Медика Русе“ направихме първата в България емболизация на миома Снимка: УМБАЛ "Медика"

Преди 8 години в УМБАЛ „Медика Русе“ направихме първата в България емболизация на миома

Д-р Кристиян Иванов е завършил Медицинския университет във Варна през 1991 г. Веднага започва работа във Военномедицинска академия в София, като едновременно специализира „Вътрешни болести“ в Белгия. От 1994 г. постъпва в кардиологичното отделение на тогавашната Окръжна болница - Русе. Още с откриването на „Медика Кор“ в края на 2007 г. д-р Иванов започва работа в нея като инвазивен кардиолог. Защитава специалност през 2010 г. и продължава да работи в инвазивното отделение на специализираната болница и днес.

Д-р Иванов притежава сертификат от Немската асоциация по емболизация и инвазивна радиология.

Представяме ви интервю на Мартин Георгиев от вестник "Утро":

- Д-р Иванов, защо все по-често жени с миома прибягват до емболизация в УМБАЛ „Медика Русе“?

- Емболизацията на миоми има почти 100-процентов ефект, а нашият екип начело с доц. д-р Елисавета Вълчева вече натрупа сериозен опит в прилагането на този метод. Преди 8 години ние направихме първата в България емболизация на миома и оттогава регулярно я правим. До момента сме извършили близо 400 емболизации на миома.

- Обяснете какво представлява този метод.

- Емболизацията е минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се извършва селективна оклузия (запушване) на кръвоносни съдове чрез микросфери. По този начин се прекратява кръвотокът до съответната област, която се кръвоснабдява от съда. Когато се прекъсне кръвоснабдяването на миомните възли, те няма как да се хранят и постепенно намаляват обема си, казано на разбираем език - изсъхват.

- Какво е преимуществото на емболизацията на миомата?

- Трябва да кажем, че при тази процедура не се премахва матката и се съхраняват детеродните функции. Още първия месец след емболизацията неприятните симптоми - кървене, анемия, нарастване на матката и последствията от това - изчезват. Няма обща анестезия, пускат се болкоуспокоителни, пациентът е буден, може да говори. Единственото противопоказание за прилагане на този метод е, ако има АV фистула. Ние не сме имали такъв случай, но той е описан в медицинската литература.

От всички емболизации на миоми до момента имаме най-малко 10 случая на млади жени, на които са им предложили хистеректомия, отстраняване на органа, преди да ни потърсят за емболизация.

- Имате ли представа колко жени след емболизация на миома в „Медика Русе“ са забременели и родили деца?

- Не мога да кажа с точност, защото доста от тези жени са от други градове на страната. Но имахме едно момиче на 29 г., което тъкмо се беше оженило и 5 месеца след сватбата е било диагностицирано с 11-сантиметрова миома. Лекуващият я лекар ѝ предложил хистеректомия. Тогава тя започнала да търси алтернатива и така дойде при нас.

Емболизирахме я, а след това тя роди две деца. И двете ѝ раждания бяха в „Медика“. Тук проследявахме бременностите ѝ.

Имаме още няколко подобни случая, предимно на жени от страната, които след това също имаха деца. Ползите за пациентите са безспорни, затова искаме да популяризираме тези наши възможности.

- При какви други заболявания прилагате емболизация?

- Постоянно се разширява полето на емболизацията. Този метод е много успешен и при хемороиди. Ние отново първи в България започнахме да правим емболизация на хемороиди. Нашите първи четирима пациенти бяха млади хора с кървящи хемороиди, вследствие на което хемоглобинът им беше паднал на 60-70 и се наложи кръвопреливане, преди да пристъпим към емболизация. След нея двама от тях се чувстваха отлично и дори заминаха за чужбина. Другите двама бяха с четвърта степен хемороиди и при тях ликвидирахме само кървенето.

- Само при кървящи хемороиди ли се използва емболизация?

- Не, прилага се и за хемороиди, които не кървят. В този случай след прекъсване на кръвотока, те се свиват, не рецидивират, което осигурява на пациента по-комфортен начин на живот. За съжаление, много хора не търсят лекарска помощ, докато здравословният им проблем не стане сериозен.

При тежките случаи най-добрата медицинска практика е съчетание между двата метода - първо емболизация за спиране на кървенето и свиване на хемороидите, а след това оперативното им отстраняване.

Коментираме хемороидите, но бих искал да кажа, че този метод намира все по-широко приложение и при други заболявания.

- Обяснете кои са те и какви резултатите се постигат при тях?

- Прилагаме емболизация също при кървящи дивертикули на червото, при кървяща язва. След като спре кървенето, вече хирургът има думата. При стомашно-чревни заболявания златният стандарт е да се направи от гастроентеролозите фибро-гастроскопия. Обикновено до 70 % от случаите са успешни, но когато кървенето не може да бъде спряно така, се прибягва до емболизация.

Емболизацията е подходящ метод за спиране на кръвотечението при травми включително след пътно-транспортни произшествия. Тя може да спаси живота на човека и да даде възможност на хирурга да си свърши работата. Имаме случай на емболизация при кървене на слезката вследствие на катастрофа. Хематомът, който се е образувал, постепенно се резорбира. Така се запазва органът. При тежко раждане с голяма кръвозагуба също методът се използва. При спешни състояния необходимостта е по преценка на лекаря.

Освен това правим емболизации на простатна хиперплазия, на бронхиална артерия при кръвохрак. Този метод се прилага при рак на белия дроб, туберкулоза, при всякакъв процес в белия дроб, свързан с обилен кръвохрак. Използваме метода и при онкологични заболявания. Чрез емболизацията спираме кръвоснабдяването на тумора, което е важно, особено при неоперабилни формации. В определени случаи, например при първичен рак на черния дроб или при метастази в него, първо е емболизацията. В резултат образуванията намаляват размерите си и стават операбилни. Свиването е някъде 80-90%, но част от увредените клетки остават, а с хирургичната операция на следващ етап те могат напълно да бъдат унищожени. При преминаване първо през емболизация, рискът от операцията е много по-малък и след нея се постига по-добра ремисия. В такива случаи емболизацията се прави с микросфери, натоварени с химиотерапевтика, т.е. има лекарство.

Постигат се две цели - едната е да се обезкърви туморът, като запушим съдовете, които го хранят, втората е да се вкара лекарство в тумора, което е прицелно лечение. Концентрацията на медикамента, внесен по този начин в тумора, е 100 пъти по-голяма, отколкото ако той се влива чрез вената. Така се избягват страничните действия на системната химиотерапия. При почти половината от туморните формации емболизацията може да се прави. В УМБАЛ „Медика Русе“ работим с колегите от съответните отделения и предлагаме комплексни медицински услуги, което е гаранция за по-успешно лечение.

- Казвате, че около половината от туморите подлежат на емболизация. Това вероятно зависи от техния вид?

- Да, зависи от вида на тумора. Има си специфика. В практиката имахме случаи, когато хората си изпращат епикризите, изследванията, ние ги преглеждаме и им казваме - този тумор става за емболизация, този не става. Пациенти от цяла България се интересуват от тази процедура. Стойността ѝ се поема от Здравната каса, но пациентите заплащат консумативите.

- Разбрах, че напоследък процедурата се прилага и за лечение на безплодие при мъжете. Вярно ли е това?

- Да, така е и ние сме правили емболизации при стерилитет.

Понякога двойките не могат да имат деца, защото мъжът страда от варикоцеле

Това е абнормено разширение на вените, обвиващи тестиса, и в 40 процента е причина за мъжкия стерилитет, защото води до намаляване на количеството и влошаване на качеството на сперматозоидите. Най-често заболяването протича безсимптомно, установява се при спермограма, но понякога има физиологични последствия, да не говорим за психологическата травма.

- Какъв е резултатът в тези случаи?

- Методът има висока успеваемост, при повечето мъже жизнеността на спермазоидите се възстановява. Има и хирургичен начин, при него вените се разрязват и се легират, възстановяването е по-бавно.

Емболизация напоследък се прилага и при нарушена ерекция. Излязоха съобщения в медицинската литература в САЩ и Западна Европа за добри резултати и в този случай. Има една артерия в пениса, която се стеснява, както при исхемичната болест, там могат да се поставят стентове, да се раздуват балони, да се увеличи кръвоснабдяването на венозното тяло, което отговаря за ерекцията. Това е много важно за психичното здраве на мъжа.

- В България на колко места се правят емболизации?

- Не бих могъл да кажа точно, но ние бяхме първите. За емболизацията на миомите почерпихме опит от румънците. Емболизация на първичен чернодробен карцином направихме още през 2012 г. преди емболизацията на миома. Тогава преминахме обучение при полски професор, референт за Източна Европа. Той идва тук, показва, после ние я правихме под негово наблюдение и накрая получихме сертификат.

Екипът ни непрекъснато участва в обмяна на опит във водещи европейски клиники

- Когато пациенти с тежки диагнози се лекуват в „Медика“, техните лекари, ако са подходящи, сигурно ги насочват към вас за емболизация. Но когато те са диагностицирани на друго място, знаят ли, че биха могли да имат по-резултатно лечение, ако се подложат на тази процедура?

- Когато пациентът е наш, ние информираме, той преминава всички необходими изследвания, за да се прецени дали е подходящ за тази процедура.

Лошото е, когато такива болни се лекуват на друго място и ги изпращат при нас в много напреднал стадий, когато резултатът намалява, защото ние просто спираме кървенето. Ако всичко това се случва на по-ранен етап, ще има много дълги ремисии и заради това е хубаво да се знаят тези неща и самите пациенти да ни търсят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари