Наши медици помогнаха на жена със стерилитет да забременее и роди

1
33-годишната пациентка е родила момиченце в столичната УМБАЛ "Света Анна"
33-годишната пациентка е родила момиченце в столичната УМБАЛ "Света Анна" Снимка: ThinkStock/Getty Images

33-годишната пациентка е родила момиченце в столичната УМБАЛ "Света Анна"

Лекари от столичната Университетска болница "Света Анна" спасиха матката на млада жена и ѝ помогнаха да стане майка.

33-годишната пациентка била с вторичен стерилитет заради над 10-сантиметрова миома. След предварителна подготовка и изследвания на 23 септември 2019 г. съвместен екип начело с д-р Низар Рафаи от Клиника по кардиология и д-р Красимира Жекова, началник на Родилното отделение, пристъпи към емболизация на маточните артерии.

При тази интервенция, лекарите достигат до маточните артерии през радиалната артерия на ръката, като ги запушват и прекъсват храненето на миомата. На контролен преглед 9 месеца по-късно се установява пълно обратно развитие на миомата.

Една година след емболизцията настъпва спонтанно забременяване на пациентката. Като рискова бременност тя е активно следена от д-р Жекова, съвместно с фетален морфолог д-р Иван Сигридов.

На 2 юли в 23.30 ч. началникът на Родилното отделение извършва секцио, при което на бял свят се появява прекрасната Елица. Момиченцето е с тегло от 2865 грама и ръст от 48 см.

"И майката, и бебето са в отлично клинично състояние. Раждането и постродовият период протекоха без отклонение", каза пред Dir.bg д-р Красимира Жекова.

На контролния ехографски преглед, проведен днес при изписване на пациентката, се потвърди пълното обратно развитие на миомния възел.

Емболизацията на маточните артерии при жени с миома на матката се използва сравнително широко в Европа и света, но в България случаите са единични. Добрата новина в случая е, че този успех на медиците от УМБАЛ „Св. Анна“-София АД дава много надежда на млади жени с миома, да осъществят своите репродуктивни планове без оперативна интервенция върху матката, допълват от лечебното заведение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари