Д-р Красимир Минкин влиза в надпреварата за Медицинските Оскари

7

Единственият специалист у нас, който практикува дълбока мозъчна стимулация при лечението на Паркинсон - д-р Красимир Минкин, влиза в надпреварата за Медицинските Оскари. 

Неотдавна той направи уникална операция в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София, като постави мозъчен пейсмейкър на момиче с епилепсия. У нас болните от епилепсия са около 70 000 души.

Годишните награди, които ще възнаградят хуманизма и отговорността на лекари, болници, клиники и екипи с доказани значими постижения в областта, ще се състоят на 15 май от 20 ч. в хотел РREMIER BEST WESTERN София.  

Завършил медицина в Медицинския университет в София от 2002 г. д-р Минкин започва спецализация по Неврохирургия в УМБАЛ “Александровска”, София. От 2003 г., в продължение на 3 години, специализира хирургия на епилепсиите, функционална неврохирургия и радиохирургия в Париж и Марсилия. 

Следват специализации в Англия, Германия, Италия, Швейцария, Франция и Япония. От 2006 г., д-р Минкин работи в Клиниката по неврохирургия на Университетска болница “Св. Иван Рилски” -София и въвежда съвременното хирургично лечение на пациенти с епилепсия, Паркинсонова болест, дистонии и мозъчни тумори в близост до речеви и моторни зони. 

През 2006 г. започва работата в екипа от епилептолога  доц. Петя Димова за прехирургична подготовка и оперативно лечение на пациенти с медикаментозно-резистентна епилепсия

Такава се установява средно при 100 от около 400-те нови пациенти с епилепсия, които се диагностицират в популация от 1 000 000 души в рамките на една година. При такива пациенти болестта не се повлиява от антиконвулсивните медикаменти и оперативното лечение е основната алтернатива на безкрайните и неуспешни опити с лекарства. Медикаментозната резистентност се счита за доказана, когато два подходящи и правилно приложени медикамента не са довели до задоволителен контрол на епилептичните пристъпи. Тези случаи изискват прецизна допълнителна диагностика за преценка на възможностите за хирургично лечение – изследване с правилно проведена 1.5Т МРТ, продължително многоканално видео-ЕЕГ мониториране с регистрация на епилептични пристъпи, мозъчна ПЕТ и СПЕКТ, невропсихологични и други съвременни функционални и морфологични мозъчни изследвания. 

В резултат на усилията на доц. Димова и д-р Минкин всички тези методи бяха въведени в България и Центърът за Хирургия на Епилепсията работи по утвърдените световни стандарти от 2012 г. Той получи международно признание през 2014 г., когато стана част от създадената в Европейския Съюз мрежа на европейските референтни центрове по епилептична хирургия, включващ 13 центъра от Западна и Източна Европа, а от 2017 г. е член на групата EpiCARE, призната от ЕС като Европейска Референтна Мрежа (ERN) за редки и сложни епилепсии. 

С наградата за цялостен принос в медицината ще бъде удостоен от Националните Медицински Награди  проф. д-р Ивайло Търнев, който е откривател на 12 нови редки болести.

Един от най-успешните български лекари в чужбина - проф. д-р Владимир Данов, получи номиниция в категория Доктор на Годината 2018 от Националните медицински награди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари