Д-р Елеонора Лилова: Изключително важно e да знаем как се чувстват децата в пандемията

0
Според Десислава Лазарова от Русе има достатъчно информация по тази тема, но всъщност разговорите започват много късно
Според Десислава Лазарова от Русе има достатъчно информация по тази тема, но всъщност разговорите започват много късно Снимка: ThinkStock/Getty Images

Според Десислава Лазарова от Русе има достатъчно информация по тази тема, но всъщност разговорите започват много късно

Все още не се обръща достатъчно внимание на психичното здраве на децата, а е изключително важно да знем как се чувствате, кое ви натъжава, какво правите, когато сте тъжни и други въпроси, които вълнуват всеки човек“, това заяви председателят на Държавната на държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова по време на онлайн заседание на Съвета на децата, предаде БГНЕС.

Д-р Елеонора Лилова обясни още, че това е нещо, от което самите деца се вълнуват. „За съжаление, голям брой деца и младежи се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции, а пандемията от COVID-19, социалната изолация и нарушения учебен процес обостриха кризата сред подрастващите“, допълни тя.

Представители на УНИЦЕФ България запознаха Съвета на децата с Националната кампания и платформа за подкрепа на психичното здраве на децата и младежите на „Отвъд усмивките. Как си всъщност?”.

Резултатите от допитване на УНИЦЕФ, проведено в U-Report България показват, че причината да не се търси професионална помощ от тийнейджърите в България, ако негативните емоционални преживявания са силни, най-често е  тревожност или срам (при 63% от запитаните) или незнание къде да се потърси помощ (при 17%).

Тази тема провокира задълбочена дискусия с участниците в заседанието. Според Емили Караколева, представител на град София в Съвета на децата, трябва да се говори повече за този проблем сред младите хора. Нейният съвет е да се намери начин как деца да помагат на свои връстници, защото тинейджърите биха се отпуснали много повече да споделят с близки до тяхната възраст, отколкото с възрастни, колкото и да са им близки. Емили е категорична, че има много такива примери.

Представителят на децата от Благоевград Емили-Слава Петрова също е на мнение, че възрастните често подценяват чувствата на подрастващите. Тя вижда решение в повече практически занимания с любими за младежите дейности, които да не им позволяват да изпаднат в тъжни и депресивни състояния.

УНИЦЕФ България и Държавната агенция за закрила на детето ще си сътрудничат още по-тясно, за да се чува гласа на децата, за да се намират решения на въпросите им. Около това се обединиха д-р Елеонора Лилова и представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. За целта тази седмица ще бъде подписан и Работен план между ДАЗД и УНИЦЕФ. Кристина де Бройн поздрави Съвета на децата и благодари за доброто сътрудничество с Държавната агенция за закрила на детето.

Ивайло Спасов, директор на отдел "Комуникация за социална промяна" в УНИЦЕФ България демонстрира пред Съвета на децата и платформата за дигитална грамотност Cyber survivor, чиято цел е да помага на децата и младите хора да сърфират безопасно и да развиват потенциала си.

Членовете на Съвета на децата проследиха с интерес презентацията и поеха ангажимент, че веднага след като започнат напълно присъствено обучение ще запознаят връстниците си с тях. Д-р Лилова припомни, че Агенцията за защита на детето в партньорство с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и Национален център за безопасен интернет България са разработили правила за безопасност в мрежата, които са достъпни за всеки на официалната интернет страница на ДАЗД.

Данните, че българските тийнейджъри са първи сред своите връстници в Европа по пушене на цигари и канабис, консумация на алкохол и ранно начало на сексуалния живот, също беше коментирана от участниците в заседанието.

Според Десислава Лазарова от Русе има достатъчно информация по тази тема, но всъщност разговорите започват много късно. По думите ѝ от много малки децата трябва да знаят колко пагубно за бъдещето им би било такова рисково поведение. „Виждам все по-малки деца, които посягат към алкохол, цигари, трева и други лоши навици. Ако се намери начин да се говори с подрастващите възможно най-рано тази негативна тенденция може да спре“, казва още Деси.

Председателят на Държавната Агенция за защита на детето д-р Елеонора Лилова обясни на младите хора, че ще се работи още повече и в направление за обучение на родителите, които да могат да бъдат адекватни на темите, които вълнуват тинейджърите. „Трябва да порастваме заедно“, категорична е д-р Лилова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари