Д-р Деян Желев: Около 77 000 души у нас се заразяват с хепатит С без изобщо да подозират

0
Болните от хепатит С обикновено нямат никакви симптоми, затова болестта често се нарича тихият убиец, обясни специалистът
Болните от хепатит С обикновено нямат никакви симптоми, затова болестта често се нарича тихият убиец, обясни специалистът

Хепатит С и хроничният хепатит В са много по-съществен здравен и социален проблем в сравнение с пандемията от COVID-19, която широко коментираме днес.

Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. д-р Деян Желев, дмн, специалист „Вътрешни болести” и „Гастроентерология” в УМБАЛ "Св. Иван Рилски“. Болните от хепатит С обикновено нямат никакви симптоми, затова болестта често се нарича тихият убиец, обясни специалистът.

„Без никакви видими симптоми и във видимо добро здраве инфектираните пациенти развиват прогресивна чернодробна болест, която може да доведе до цироза, тежки усложнения и първичен чернодробен рак. Голяма част от хората са инфектирани без изобщо да подозират за това. В световен мащаб данните сочат, че около 350 милиона са хронично инфектираните с хепатит В, немалък е броят и на инфектираните с хепатит С. За нашата страна това са около 77 000 души“, обясни проф. д-р Деян Желев.

По думите му всеки може да бъде инфектиран с хепатит С, но рискът е висок при пациенти, които са имали кръвопреливания до 1992, преди да се въведе задължителното тестване за хепатит С. С висок риск са и лицата, които са имали контакти със замърсена кръв. Най-често това са хора, злоупотребяващи с венозни наркотици.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ започна кампания за безплатно тестване за хепатит С, която ще продължи до края на седмицата. Проби ще се взимат всеки делничен ден от 11.00 до 14.00 часа, допълни проф. д-р Деян Желев. Изследването е кръвно, като пациентите научават резултата си до няколко часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари