Д-р Брънзалов: Ковид зоните не работят, правят ги под натиск

0
По думите му нито хоспитализации са намалели, нито смъртността. А Ковид зоните не са от полза за пациентите и за лекарите
По думите му нито хоспитализации са намалели, нито смъртността. А Ковид зоните не са от полза за пациентите и за лекарите Снимка: БГНЕС

Защо новосъздадените Ковид зони не работят и има ли желаещи за третата доза?

"Определено има желаещи. Нека разгледаме националната статистика. Това, което показа проучването на "Галъп" - 45% от българите не желаят да се ваксинират. Трябва да приемем този факт, това е тяхно гражданско право. Трябва да търсим начини да се справим с епидемията в България", посочи заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Bulgaria ON AIR".

Ваксинираните са убедени, че са защитени. Като голяма част от тези, които са имунизирани в кабинетите на личните лекари, са хора в риск с допълнителни заболявания. Те следят информацията за новата доза, изтъкна медикът.

"До момента няма официална заповед по кои критерии ще се прилага тази допълнителна доза. Тя е допълнителна за определени хора, както може би за професии, които са най-рискови ", уточни д-р Брънзалов.

Заместник-председателят на БЛС коментира, че лекарите са дали пример на обществото, тъй като 70% от тях са ваксинирани, а 20% са преболедували Ковид-19. Специалистът подчерта, че поставянето на третата доза трябва да бъде при хора с допълнителни заболявания.

"Ковид зоните не работят. В този вид лечебни заведения, пунктове, не може да се наблюдава, който и да е пациент в динамика в този период, в който се установява, че той е заболял, до момента, в който излезе от карантината здрав", настоя д-р Брънзалов.

По думите му нито хоспитализации са намалели, нито смъртността. А Ковид зоните не са от полза за пациентите и за лекарите, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

"Знам от управители на медицински центрове, че са подложени на натиск, за да бъдат открити такива центрове. Използват се различни методи на натиск. Чуват се приказки, че ако едва ли не не открият такъв център, лекарите няма да получават т.нар. средства за работа при неблагоприятни условия на работа, които се отпускат за тях", уточни заместник-председателят на БЛС.

Медикът обясни, че тези центровете са финансирани допълнително.

"Един преглед ще бъде 25 лв. А ако трябва да дойде за вторичен преглед, центърът ще получи още 25 лв. Откъде ще се вземат тези средства, за да се закупи допълнителна техника? Тези лечебни заведения ще бъдат субсидирани за петата или шестата вълна", завърши д-р Брънзалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата, на кабинета на шефа на ДАНС се отваря рязко. Шефа подскача, като вижда страхотна мадама да влиза.
- Коя сте вие?
- Агент!
- ЦРУ, Мосад?
- Орифлейм…

Харесай Дунавмост във Фейсбук