Д-р Аспарух Илиев: Наесен може да ни изненада нов вариант на КОВИД-19, но по-тежък

1
"Нито един специалист, бил той български или чужд, не можа да предвиди появата на който и да е от вариантите, затова и трябва да се настроим, че изненадите не са спрели", алармира медикът
"Нито един специалист, бил той български или чужд, не можа да предвиди появата на който и да е от вариантите, затова и трябва да се настроим, че изненадите не са спрели", алармира медикът

Какво стана и предстои с Ковид? Отмина ли проблемът?

Фактите са следните - по-лекият в острото си протичане Омикрон вариант успокои хората по света, но вирусът продължава да обикаля обществата, реално повече от всякога и не е изчезнал. Просто на много места се приключи с безплатните тестове. Допълнително обезпокоителните данни за дълъг Ковид остават.

 Какво означава това? Това означава, че резервът за мутации не е изчерпан и е напълно възможно есента отново да ни изненада вариант на вируса със заразността на Омикрон, но с по-тежко протичане - например като на Делта. Цялостната отмяна в почти всички държави по света на безплатните тестове определено може да ни изиграе лоша шега (също и според СЗО), защото изобщо не проследяваме мутантите.

Затова и е правилно и редно да предупредим обществото, че докато лятото вероятно ще е време с известно облекчение, есента е възможно да ни изненада с нов/и и опасни варианти. Възможно, не задължително. Нито един специалист, бил той български или чужд, не можа да предвиди появата на който и да е от вариантите, затова и трябва да се настроим, че изненадите не са спрели.

Какви са алтернативите и решенията?

На първо място ваксинация и бустърване, които в България катастрофално се провалят, на второ - постоянно следене на честотата на боледуване с безплатни тестове, на трето - обучение на обществото за предпазване от въздушно-капкови инфекции. Това може да помогне в бъдеще за справяне с което и да е ново заболяване, никога не вреди да повишаваме здравната култура на обществото. Ако сега се сблъскаме с вирус като испанския грип, което независимо от Ковид може винаги да се случи, трябва да сме в състояние да събудим обществените "рефлекси". И докато много водещи общества по света се справиха с това предизвикателство - обучението на хората и приемането на мерките - България засега не би могла да се похвали с особени успехи в дисциплината при здравни кризи.

Д-р Аспарух Илиев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    4
    Нели КОЛЕВА
    Д-р Илиев да попита Б.Гейтс за нов вирус/нов вариант/,той може да му обясни. Гейтс заплаши с нов, страшен вирус,който ще бъде много смъртоносен. Всичко се свежда до това, че хората спряха да се ваксинират и на ваксините изтича годността им. Кампанията ''+ мен'' - не върви както им се иска на МЗ. Разбрах, че д-р АРГИРОВА е казала ,че ползват за консултант британска компания. Имам въпрос към МЗ- колко струва това на бълг. данъкоплатци?
  • 8
    3
    Възмутена
    Не спирате да заливате хората със стрес, спрете се, все пак идва лято
  • 7
    2
    darkaveng
    Баце, гледай да не те изненада някой отзад! А, ма то ще ти хареса!
  • 9
    1
    Русе
    Добре педалче.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари