Д-р Александър Симидчиев: Маските снижават вероятността от заразяване между 20 и 40%

0
По отношение на маските лекарят подчерта, че маските помагат тогава, когато спират отделянето на капчици, които да могат да попаднат в отсрещния човек
По отношение на маските лекарят подчерта, че маските помагат тогава, когато спират отделянето на капчици, които да могат да попаднат в отсрещния човек Видео: БНТ

"Вирусът променя социалните отношения, поставя под напрежение много системи, на първо място - здравната, но това, което извежда наяве са положителни качества на тези хора, които отдадено седят на своя пост и вършат работата, защото трябва да я вършат, защото няма кой друг да я свърши. Такива са многото хора, които са напървата линия"

Това каза в  предаването "Панорама" пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Тези хора ежедневно се срещат със заразени хора и поставят под риск семействата си и близките си, защото този вирус не прощава. "Виждам около себе си и драмата на болни хора, виждам и вдъхновението на много от колегите, които всеотдайно, въпреки трудните условия", сподели д-р Симидчиев.

По отношение на маските лекарят подчерта, че маските помагат тогава, когато спират отделянето на капчици, които да могат да попаднат в отсрещния човек. "Ако отсрещният човек е на много близко разстояние, независимо дали това е вътре или вън, маските биха помогнали той да не бъде заразен", подчерта д-р Симидчиев.

"Между 20 и 40% се снижава вероятността от заразяване, средно 30%. Да, маските не предпазват 100%, но снижавайки с 30% един процес, който в момента в нашата държава е експоненциален, тоест промяната на броя на новите пациенти в рамките на седмична база, е около 90%, в рамките на 2 седмици е 200% ръст, намаляването с 30% всъщност е голям ефект", каза лекарят.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Едно не разбрах - защо ме изхвърлиха от тролея? Стоях си кротко, на никого не пречих и весело си скърцах със стиропор по стъклото.

Харесай Дунавмост във Фейсбук