Нови мерки обявиха за Великденските празници у нас

1
Всички вярващи трябва да бъдат с маски, с изключение на свещенослужителите. Спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите
Всички вярващи трябва да бъдат с маски, с изключение на свещенослужителите. Спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите Видео: NOVA

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви препоръчителните мерки, които трябва да се спазват на предстоящите празници в храмовете

 Влизането в църквите няма да бъде забранено. Хората са с разклатена психика, имат нужда от духовно здраве, заяви Ангелов, цитиран от DarikNews.bg.

Всички богомолци трябва да бъдат с маски, с изключение на свещенослужителите. Спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Върбовите клонки да се раздават на открито, да има дезинфектанти на входовете. Това са част от мерките, които предлагат да се спазват в храмовете на Цветница, Великден и Гергьовден.

Здравните власти препоръчаха още редовно проветряване, регулиране на потока на хора, осигуряване доколкото е възможно на отделен вход и изход на храма, при възможност да бъдат намалени църковната служба и ритуал.

В тази връзка от 24 май ще бъдат разрешени провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1,5 м и да се носят защитни маски, уточнява bTV

С новата заповед на здравния министър, която ще бъде издадена, след удължаване на извънредната епидемична обстановка ще се увеличи броят на класовете, които могат да присъстват в училище. Очаква се предложение от министъра на образованието как да стане това.

В областта на спорта - стадионите отварят от 24 април. На трибуните ще се допускат фенове, които заемат 30% от капацитета на стадиона или до 1000 души на сектор. Всички привърженици ще трябва да спазват физическа дистанция и да носят маски. Мярката важи само за събития, които се провеждат на открито.

По отношение на влизането в страната от 1 май то ще става по три начина - с ваксинационен сертификат, с документ за отрицателен PCR тест за коронавирус и с документ за преболедуване на COVID-19 не повече от 6 месеца от датата на влизане на територията на страната.

"Четвърта седмица заболеваемостта в страната спада", обяви държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Данните показват, че броят на заразените с COVID-19 на 14-дневна база е паднал под 500 на 100 000 души, а от вчера дори под 400 средно за страната. В областите Видин и Разград броят на заразените е паднал под 300 на 100 000 души.

„Това ни дава възможност да обмислим възможността, но много постепенно, много внимателно, без да се отварят затворените досега обекти на 100%. Там, където се приемат мерки, те да бъдат на базата на ограничен капацитет и да бъдат с ограничено работно време“, обясни Кунчев.

Той призова по време на празниците хората да спазват мерките, а ако е възможно, да пропуснат ходенето на църква или пък да отидат в час, в който няма струпване на хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук