COVID-19 се крие в месото във фризера със седмици

1
В своето проучване учените изследват продукти от пилешко, говеждо, свинско и сьомга, като ги съхраняват в хладилници и във фризери
В своето проучване учените изследват продукти от пилешко, говеждо, свинско и сьомга, като ги съхраняват в хладилници и във фризери

Собственият ни хладилник може да е причината да се заразим с вируса на COVID-19 месец след появата му

Това предупреждава ново проучване. Изследователите са установили, че вирусът може да оцелее в различни месни продукти, които държим в хладилниците или фризерите си за повече от 30 дни, пише Actualno.com

В своето проучване учените изследват продукти от пилешко, говеждо, свинско и сьомга, като ги съхраняват в хладилници и във фризери. Те излагат месото на въздействието на сурогатни вируси - които имат шипови протеини, подобни на вируса SARS-CoV-2, но са по-малко опасни за хората.

"Въпреки че не можете да съхранявате месо в хладилник в продължение на 30 дни, все пак можете да го съхранявате във фризер за толкова дълго време", казва първият автор на изследването Емили Бейли от Университета Кембъл в съобщение за медиите. "Дори установихме, че вирусите могат да бъдат култивирани след замразяване за такъв период от време".

Екипът отбелязва, че е започнал проучването си, след като е чул съобщения за избухване на COVID в райони на Югоизточна Азия, за които не е имало предишни данни за предаване на вируса в общността. Бейли казва, че проследяването на COVID в тези общности "подсказва, че опакованите месни продукти, произведени в райони, в които циркулира SARS-CoV-2, може да са били източник на вируса".

"Нашата цел беше да проучим дали подобни вируси могат да оцелеят в тази среда", добавя Бейли, пише БГНЕС.

Авторите на изследването твърдят, че SARS-CoV-2 е способен да се размножава в червата на човека, както и в дихателните му пътища. Това прави изследването на предаването на вирусите чрез храната още по-важно по време на пандемията. Предишни проучвания показват, че COVID-19 всъщност въздейства върху червата на пациента преди да започнат респираторните симптоми. Други доклади също така свързват влошаването на тежестта на COVID-19 с лошото здраве на червата на пациента, пише "Стъди Файндс".

По време на новото проучване изследователите са заменили COVID-19 с три различни заместителя - един РНК вирус с липидна обвивка и два животински коронавируса (вирус на мишия хепатит и вирус на трансмисивния гастроентерит). И трите са често срещани заместители на SARS-CoV-2 в научните експерименти. Изследователите обаче твърдят, че при тези вируси се наблюдава по-голямо намаляване на броя им при ниски температури както в хладилника, така и във фризера. Това може да означава, че COVID е още по-устойчив на студ. Авторите на изследването отбелязват също така, че вирусният товар, оцеляващ в замразеното месо, варира в зависимост от храната.

"Необходими са постоянни усилия за предотвратяване на замърсяването на храните и повърхностите за обработка на храни, ръцете на работниците и приборите за обработка на храни, като например ножовете", пишат изследователите в изявлението си. Освен това "трябва да се обърне внимание на липсата или на недостатъчната дезинфекция на тези храни преди опаковане".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Бай Чеп
    А де! Започвайте тестове на Капитана, освен за пестициди и за КОВИД! Чушки, мръвки, дини, всичко наред и който даде положителен тест - тира обратно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари