Човек на Томислав Дончев се уреди с проекти за Община Русе

0
Близо 30 години емблематичната сграда пустее и ежедневно се руши
Близо 30 години емблематичната сграда пустее и ежедневно се руши

Фирма на човек, свързван с вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, ще подготвя русенските проекти по новата програма за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Министерски съвет одобри днес проект на Меморандум за изпълнение - договорености между държавите-членки, участващи в Програмата "ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България".

Това съобщиха от правителствената пресслужба днес с уточнението, че Меморандумът ще бъде сключен с оглед успешното стартиране и изпълнение на програмата.

Тя е одобрена с Решение на Европейската комисия от 12 февруари т.г. и ще функционира чрез шест приоритетни оси.

Общият бюджет на програмата е в размер на 258 504 125 евро, от които 85 % се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), 13 % - публични средства от държавните бюджети на двете страни и 2 % - съфинасиране от страна на бенефициентите.

Делът на Република България към формирането на общия размер на средствата от ЕФРР по програмата е 60 018 103 евро, което представлява приблизително 27,82%.

Двете държави-членки поемат ангажимент да предоставят съфинансиране, необходимо за изпълнението на програмата.

Община Русе вече е избрала изпълнител за извършване на проучвания и оценки и разработване на технически задания и технически спецификации в изпълнение на новата програма "Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г."

Според протокола на комисията по избор, офертата на единия кандидат не е допусната до оценяване и не подлежи на класиране, поради съществени липси в документацията, сред които списък с ключови експерти и методология за изпълнение на поръчката.

Касае се за "Премиер груп - Пи Ар енд адвертайзинг" ЕООД с управител и едноличен собственик на капитала от 10 лв., върху който има запор, Нина Неделинова Николова.

За сметка на това за изпълнител на петте обособени позиции е одобрен другият кандидат. Това е фирмата "Юропиън дивелъпмънт консултинг" ЕООД, с която вече е сключен и договор.

Тя трябва да извърши проучвания и оценки и да разработи технически задания и технически спецификации за разработване на проектите "Добре развита транспортна система в Еврорегион Русе-Гюргево за по-добра свързаност с трансевропейската транспортна мрежа TEN-T", "Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7", "Реконструкция и експониране на емблематични културни обекти с висок туристически потенциал в Еврорегион Русе – Гюргево", "Валоризация на общото местно и европейско нематериално културно наследство чрез интерактивен музей" и "Създаване на общ център и база данни за управление на риска и територията по река Дунав".

За целта дружеството ще получи по 15 816 лв. с ДДС за всяка от петте разработки, което е и максимално допустимата стойност по обявената от Община Русе публична покана.

Справка в Търговския регистър сочи, че към днешна дата управител и едноличен собственик на капитала на "Юропиън дивелъпмънт консултинг" ЕООД е Андрей Горанов Горанов.

Неговото име е свързано с придобилия гласност в медиите "Клуб Дондуков 53". В него според разследване на "Биволъ" има лица, свързани с бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова, които печелят обществени поръчки за милиони, като случая стигна дори до ОЛАФ.

Наред с това в същия сайт Горанов е сочен и за близък приятел на настоящия вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Междувременно фондация "Европа", която се прочу като поръчител на проучвания на "Барометър България" с притеснителни данни и тенденции за Русе, се похвали на страницата си в социалната мрежа фейсбук, че "разработва проект на стойност 5 000 000 евро по програмата "Interreg - Трансгранично сътрудничество България - Румъния".

"Финансирането е 98% Европейски средства, с които ще бъде създаден един от 3-те водещи нумизматични музеи в Европа, и реставрирана старата музикална гимназия в Русе", споделят още от фондацията.

Близо 30 години емблематичната сграда, която е паметник на културата с национално значение, пустее и ежедневно се руши.

През 2007 г., когато областен управител на Русе бе Мария Димова, тя бе закупена от фондация "Братя Бобокови". В нея трябваше да бъде изложена античната колекция от предмети на изкуството на Пламен и Атанас Бобокови.

Крайният срок за завършване на реконструкцията й бе отлаган на няколко пъти с анекси. Братя Бобокови от своя страна се ангажираха да се заемат с това веднага след завършването на мащабния проект по довършване на многофункционалната зала в Русе, кръстена в последствие "Булстрад Арена", която бе открита преди седмица на 23 юли.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари