Чия е отговорността за угасналия човешки живот?

1
"Трябва да се изменят, ако трябва, част от наредбите. Трябва да се обърне внимание на човешкото отношение", казва  доц. Спасов
"Трябва да се изменят, ако трябва, част от наредбите. Трябва да се обърне внимание на човешкото отношение", казва доц. Спасов Снимка: Фейсбук

Липсващото звено в обучението на медици – отношение към пациенти и колеги

"Това, което според мен трябва да се направи първо е да се провери случаят докрай", посочи бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасов Bulgaria ON AIR.

"Не трябва да се нагнетява напрежението в обществото. Нека да погледнем на нещата комплексно. Безспорно организацията в спешните центрове трябва да се огледа, но нека видим и кога хората търсят тази медицинска помощ, дали навреме са се обърнали", заяви общопрактикуващият лекар д-р Валентин Янев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на доц. Спасов въпросът е как оттук нататък да не се допуска това.

"Трябва да се проучи не само във Враца какво е положението, а какво е положението в болниците в цялата страна. Да се изменят, ако трябва, част от наредбите. Трябва да се обърне внимание на човешкото отношение. Когато дойде спешно болен, той да бъде настанен някъде, където да започне да му се оказва лекарска помощ", коментира доцентът.

"Организацията като цяло трябва да се промени. Екипите, които излизат са 14-15. Не се прави нищо, за да се отговори на актуалните потребности и да се променят структурите на работа. Здравето на хората е задължение и на самите хора. Нещата винаги са комплексни", каза д-р Янев.

"Екипите в София са много малко и чисто физически те не могат да обслужат всички нуждаещи се. Трябва много внимателно да подбираме ръководителите на звената. В обучението на медицинските кадри липсва това звено - отношение към пациенти и колеги. Едно от нещата, което бързо може да се реши, е, че в екипите да има така наречените парамедици", допълни доц. Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Валентин Янев завърши с думите, че клиничните пътеки, чрез които се обработват болните и се финансират болниците, не са съвършени и трябва да се променят така, че лекарите да могат да оцелеят и да не се принуждават да правят някои неща на ръба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Коце
    Освен да внасяме от стара загора лекари. Но там ги учат да лекуват добитък понеже са ветеринари деба.
  • 3
    2
    IVO
    Така е..В Северна България няма специалисити.Нивото много ниско ..отчайващо.Трагедия.Така е като се раздават дипломите на парче.Това не са лекари а пълни дебили.Сестрите знаят повече от тях.
  • 2
    1
    Реалист
    Северна България са едно голямо НЕДОРАЗУМЕНИЕ. Там са останали една шепа некомпетентни хора! Лекарите им знаят по-малко от осмокласник, изучаваш Анатомия по биология...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари