Читалището в Просена ще възстанови празника Еньовден

0

НЧ „Максим Горки 1928“ с. Просена ще възстанови празника Еньовден със средства по проект на НФ „Култура“.

За целта е сформирана женска група, която ще изпълни ритуала под формата на танц със специално изработена и изразена хореография.

Любителската група вече репетира самодивския танц, който включва основните ритуали, свързани с езическия празник - вземането на вода при залез слънце на „мълчана вода“  от извор, „Ладуване“ събиране на билки на сутринта, плетене на венци, баене, наричане, сговор между млади и стари жени и т.н.

Коренът на празника е свързан със славянските фолклорни традиции, но включва също езически ритуали и вярвания. Езичеството и ранното християнство се смесват по неповторим за българската традиция начин, като отразяват вярванията за лечебните сили, скрити в билките, но и в митичните създания на самодивите.

Фолклорната група се подготвя за 24 юни – денят, в който се чества празникът. На същата дата източноправославната християнска църква отбелязва Рождение на св. Йоан Кръстител. Обичаят се изпълнява на полето в ранната сутрин в първия ден от астрономическото лято. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Жените – баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име.

Проектът е озаглавен „Танц на самодиви по Еньовден“ и е финансиран от НФ „Култура“ на стойност 8 000 лева. Включва изработката на автентични народни носии, хореография и музикално оформление. Той ще бъде представян на фолклорни фестивали в цялата страна

С възстановяването на празника Еньовден от читалището се надяват да върнат младите хора към традицията и да впишат този интересен обичай в палитрата на нематериалното културно наследство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари