Четирите най-опасни за здравето сирена

1
Те имат високо съдържание на мазнини и съдържат повече сол от морската вода
Те имат високо съдържание на мазнини и съдържат повече сол от морската вода

Те имат високо съдържание на мазнини и съдържат повече сол от морската вода

Сиренето е една от храните с най-високо съдържание на сол. Руският лекар Светлана Светлова препоръчва да се следи приема на сол, тъй като тя повишава кръвното налягане. Ето защо някои храни трябва да бъдат ограничени, тъй като съдържат голямо количество сол, пише Актуално.

Към тези продукти специалистът включва и някои видове сирена. Ако имате висок холестерол или високо кръвно налягане, тогава трябва да внимавате със сирена като рокфор, халум, фета и бяло саламурено сирене. Те имат високо съдържание на мазнини и съдържат повече сол от морската вода.

Лекарят припомни, че диета с високо съдържание на сол нарушава естествения баланс на натрий в организма. Тялото започва да задържа вода - това увеличава натиска на кръвта върху стените на кръвоносните съдове. Възрастните трябва да приемат не повече от 6 грама сол на ден (една чаена лъжичка), хората с високо артериално налягане - наполовина по-малко.

Ползи от сиренето

Сто грама от този продукт съдържа 25 гр протеини. Те са отличен строителен материал за мускулите, повишават имунитета, участват в процеса на растеж, развитие и възстановяване на клетките. Неслучайно хората, които искат да натрупат мускулна маса, се опитват да консумират колкото се може повече протеини.

Консумацията на коментирания продукт укрепва зъбите и костите. Около 99% от калция в човешкото тяло се съхранява в костите и зъбите. Още 1% се дължи на запазването на елемента в кръвта и тъканите. Ако в кръвта няма достатъчно калций, тялото го извлича от костите. Но това заемане не може да продължи дълго, тъй като костите стават крехки, което означава, че рискът от остеопороза (скелетно заболяване, характеризиращо се с намаляване на костната плътност и увеличаване на костната чупливост) се увеличава.

Това е една от важните причини, поради които трябва да включите в диетата си храни, съдържащи калций - 100 гр от коментирания млечен продукт може да осигури дневния прием на калций, тъй като този обем съдържа около 1000 мг от минерала. Точното количество зависи от вида на продукта. Например в твърдите и полутвърдите разновидности – в пармезана, чедъра и гаудата – калцият е в по-високи количества. Млечният продукт съдържа и витамин D, който помага за усвояването на калция.

Освен калций, протеини, витамин D, млечният продукт съдържа витамин В12, който участва в образуването на червени кръвни клетки. Червените кръвни клетки осигуряват доставка на кислород до тъканите и органите. Съответно, ако на човек му липсва витамин В12, започва да липсва кислород в клетките. Това може да доведе до спад на енергията, разсейване и дори проблеми с дишането. В допълнение, коментираният продукт е доста висококалоричен продукт (средно 100 гр съдържат от 300 до 400 kcal), следователно може да осигури на тялото енергия. Въпреки това, поради хранителната му стойност, не трябва да прекалявате с консумацията му.

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари