Честит празник на всички полицаи!

4
Желаем им здраве и сили да посрещат новите предизвикателства!
Желаем им здраве и сили да посрещат новите предизвикателства! Снимка: БГНЕС

МВР чества 140 години от създаването си.

Днес служителите на Министерството на вътрешните работи отбелязват своя професионален празник. Тази година министреството чества 140-тата годишнина от своето създаване. В София пред пред Паметника на Незнайния воин в 10 часа ще започне церемонията по водосвет на знамената. След официалната част ще бъде показана най-новата техника, с която министерството разполага.

Празникът на открито ще продължи от 18:00 часа в Борисовата градина с демонстрации из алеите на парка. Полицаи, спецчасти и пожарникари ще демонстрират своите професионални умения, ще бъдат показани и четириногите пазители на реда - служебни кучета и коне.

В същото време обаче десетки полицаи ще излязат на протест под мотото "Достойни условия и заплащане на нощния труд". В 14 часа те ще изразят своята позиция пред Народното събрание. Действията им ще бъдат подкрепени от КТ "Подкрепа" в рамките на тяхната кампания за достойно заплащане. Според синдикалистите, напрежението сред работещите се увеличава тъй като допълнителното възнаграждение за нощен труд у нас е 25 стотинки на час. Сумата е определена през 2006 г. и оттогава не е имало промяна. Ние усещане за празник нямаме. Заедно с колегите за пореден път ще демонстрираме заедно. За съжаление, нито сме поводът, нито сме причината за този протест. Упорито никой не иска да ни чуе. Упорито се подиграват с нашия труд, упорито се опитват да принизят сигурността и мотивацията. Всичко това рефлектира и върху гражданите", казва Илия Кузманов - зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Въпреки раздвоено си отношение към полицията, обществото подкрепя справедливите им искания, защото знае, че институцията е гарант за реда и сигурността в страната.

Поздравяваме всички достойни полицаи, които работят всеотдайно, превръщайки професията си в кауза. Поздравяваме и служителите на МВР, които вече са напуснали системата, но са работили достойно за България.

Желаем им здраве и сили да посрещат новите предизвикателства!

Честит празник!

* От историята

Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция /16.04.1879 г./. На 5.юли 1879 г. с указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението. Неговият министър-председател Тодор Бурмов става и първия министър на вътрешните работи. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него организационни структури. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893, управлението на пощите, което свършва през 1882 г., а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела. След промените през 1989 г. датата е обявена за празник на МВР.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари