Черна гора отказва да продава държавни активи, за да намали дълга си

0
Държавният дълг на Черна гора стигна до рекордно равнище от 103% от брутния вътрешен продукт
Държавният дълг на Черна гора стигна до рекордно равнище от 103% от брутния вътрешен продукт

Черна гора се е отказала от плановете си да продава държавни активи, за да намали дълга си.

Това посочват местни издания, след като Reuters цитира официални източници, според които балканската държава се кани да предприеме такава стъпка.

В петък от агенцията публикуваха коментари на висши служители от Европейския съюз (ЕС), според които Черна гора разглежда възможности за привличане на заем от ЕС, за да намали финансовата си зависимост от Китай, пише Money.bg.

Всичко това е свързано с огромното финансиране, осигурено от Пекин за изграждането на магистралата до границата в Сърбия в страната. За инфраструктурния проект през 2014 година Китай отпусна 944 милиона долара на страната.

Дългът към азиатската държава изпрати държавния дълг на Черна гора до рекордно равнище от 103% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Според местното издание Dan източници от финансовото министерство са отрекли да са обсъждани подобни планове за продажба на активи за покриване на дълг.

"Правителството гарантира, че Черна гора има достатъчно пари, за да покрие всичките си задължения, включително тези към китайски кредитори", посочват от медията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Фактът, че ви трябват свидетели, за да се ожените, е доказателство, че извършвате престъпление.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари