Черен рекорд по удавяния това лято

0
Четиринадесет човека са се удавили само за последните два месеца, през юни и юли
Четиринадесет човека са се удавили само за последните два месеца, през юни и юли Снимка: БГНЕС

Четиринадесет човека са се удавили само за последните два месеца, през юни и юли

От тях 12 са загинали в морето. Други две, деца са се удавили във водите на язовир Камчия. Това съобщи председателят на Службата по водно спасяване при БЧК Антон Налбантов, предаде за clinica.

"За тези случаи знаем със сигурност от водните спасители по Черноморието. Напълно възможно е те да са много повече, особено във вътрешността, в неохраняемите водоеми. Цялостната справка получаваме от МВР през месец септември", поясни той.

Налбантов разказа, че последният

трагичен инцидент е с 44-годишен мъж, който е загинал недалече от брега при Иракли на 30 юли, в неделя. „От 2 км плажна ивица там, охраняемата е 600 метра. Обикновено хората търсят самотата. Подценяват ситуацията, а когато бедата започне, няма кой да им се притече на помощ. Затова и най-много са удавянията точно на такива места", коментира Налбантов.

По думите му най-честите причини

са преохлаждане в резултат на рязко влизане във водата след плаж, както и неспазване на указанията на спасителите. Като втора причина за удавянията той посочи обилната почерпка с алкохол. Затова и, по думите му, инцидентите със смъртен изход във водата са повече при мъжете, отколкото при жените.

Едва на трето място той класира надценяване на собствените умения и издръжливост.

За да намалеят инцидентите децата трябва да придобиват умения по плуване от малки. В страната обаче все още липсват достатъчно басейни, в които те да бъдат обучавани. Програмите в училищата също са недостатъчни. Необходимо е плуването да се застъпи по-интензивно", коментира още Антон Налбантов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари