Черен петък

0
6 жертви и над 20 ранени при катастрофа с автобус на АМ „Тракия”
6 жертви и над 20 ранени при катастрофа с автобус на АМ „Тракия” Видео: bTV

Шест жертви и над 20 ранени в тежка катастрофа на магистрала "Тракия" край Вакарел.

Инцидентът стана преди обед, когато лека кола блъска странично автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас към София.

Автобусът тръгва в 6:30 ч. сутринта. Инцидентът става на 27-ми км в посока София. Превозното средство се движи в дясната лента, когато го изпреварва лек автомобил, който го удря странично. Шофьорът на автобуса, в който е имало 45 пътници, губи управление след удара с колата, влиза в канавката и се преобръща, предава bTV.

На място загиват шест души. Разпитани са шофьорът на автобуса и жената, шофирала автомобила. Тя е в изключително тежко психическо състояние, научи bTV от свои източници.

Събота, 14 април, е обявен за ден на национален траур.

Към 17:30 ч. автобусът беше вдигнат, а служителите на полицията вадят багажа на пътниците.

След инцидента на мястото са изпратени десетки линейки, които караха ранените в няколко болници в София, както и няколко пожарни екипа.

Минути след инцидента линейките не смогват да извозят пострадалите.

Един от ранените разказа, че кола е ударила автобуса странично и шофьорът е изгубил контрол. След това са влезли в канавката. Мъжът е със счупен глезен.

Допълни, че е бил точно зад шофьора и той по никакъв начин не е направил нещо, което да ги застраши.

Как леката кола се врязва в автобуса виждат Николай Лимбезийски и неговият приятел. Те са сред първите, които помагат на ранените.

„Просто автобусът се вдигна на две гуми, падна в канавката и се вдигна пушилка, вече, като спрях, видях, че има починали”, разказа Николай.

„То се вижда. Ляга вдясно и 50-60 метра се влачи. Всички, които са стояли отзад вдясно си заминаха веднага. Имаше още един – двама души, които после и те починаха. Като спряхме повече коли, счупихме предния прозорец и извадихме другите оттам. Загасихме двигателя, защото течеше гориво, разказа другият свидетел.

Най-много хора има в болница "Св. Анна". В „Пирогов” пък са настанени четирима души. Две жени, мъж с черепно-мозъчна травма  и дете, с коремна и гръдна травма. Три жени са във Военномедицинска академия. Те са в стабилно състояние и без опасност за живота.

Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнованията си на близките на загиналите в днешната катастрофа. Във „Фейсбук” той написа, че се надява всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се, допълва той.

МВР откри временна телефонна линия за информация за роднини и близки на пострадали в автобусната катастрофа на АМ „Тракия“.

На кризисните телефонни номера 02/982 51 54 и 0889 94 42 60 през цялото денонощие близки и познати на ранените ще могат получат информация за състоянието им.

От МВР изясняват причините за инцидента.

Главният секретар Младен Маринов съобщи, че няма данни шофьорите да са употребили алкохол.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че автобусът е бил с изрядни документи.

Управителят на "Юнион Ивкони" Георги Атанасов каза, че превозното средство не се движило с превишена скорост. Той допълни, че автобусът е нов, произведен е през 2017 г. Шофьорът работи при тях от няколко години, а опитът му е 12 – 13 години.

Катастрофата блокира магистралата. И към 17:30 ч. задръстването в района е огромно.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари