Черен дим покри Гълъбово след авария в ТЕЦ „Брикел”

0
От ТЕЦ-а заявиха, че измервателните станции не са показали замърсяване на въздуха
От ТЕЦ-а заявиха, че измервателните станции не са показали замърсяване на въздуха Видео: NOVA

Ново задимяване край Гълъбово.

По-малко от месец, след като РИОСВ - Стара Загора наложи глоба на ТЕЦ „Брикел” отново гъст черен дим излезе от комините на предприятието. В същото време от БСП сигнализираха, че у нас се горят боклуците на Западна Европа, предава NOVA.

Събота късен следобед – гъст черен дим започва да се стеле на Гълъбово. В 17 часа няколко сигнала са подадени в местната инспекция по околна среда и водите.“Oператорът ни е уведомил за аварирал котел, като е казал, че в рамките на два часа и половина ще отстрани повредата”, обясни Петя Папазова, директор на РИОСВ – Стара Загора

Аварията не е първият източник на замърсяване в Гълъбово. В началото на юли прашна буря покри града. Като причина за запрашаването хората посочват така нареченото "черно езеро" на ТЕЦ „Брикел”, където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената глоба е 15 хил. лв.

Те им разрешават работа без да им правят оценки за въздействие на околната среда, което за нас е недопустимо”, коментира Меглена Антонова  от „Грийнпийс“ – България.

Според Доклад на организацията за 2018 г. ТЕЦ „Брикел” е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово. „Това е една технология, която е изживяла своя живот има нужда или да се направят големи инвестиции и те не се случват макар че тези централи получават много големи субсидии от държавата, те не инвестират в обновяване”, допълни Антонова.

От ТЕЦ-а заявиха, че измервателните станции не са показали замърсяване на въздуха. В отговор до NOVA и предприятието, и енергийното министерство не изясниха какво, кога и на каква стойност е модернизирано в ТЕЦ-а през последните години.  А От БСП заявиха, че разполагат с информация, че няколко ТЕЦ-а в страната замърсявали въздуха като горели отпадъци – внос от Италия. “47 евро плащат на тон за това този боклук да бъде докаран до България и плащат около 53 евро на тон, поне такива са ни данните, на съответните фирми в България, които приемат този боклук. Имам сведенията, че това са, пак и по сигнали на гражданите, че такива отпадъци се горят в Сливен, горят се в Перник, в „Брикел” също се гори”, коментира Таско Ерменков от БСП.

От екоминистерството нямат информация за внасяне на боклук от Италия към страната ни.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари