Частна болница дари лекарствата за лечението на Димитър

1
Очаква се държавата да разреши лечението с тях
Очаква се държавата да разреши лечението с тях Снимка: bTV

Добри новини за онкоболно момче, което не може да получи нужното му лечение. Частна болница дарява на друга медикаментите.

Това се случи след репортаж на bTV Новините, съобщиха от телевизия.

Специално изследване е показало, че за 20-годишния Димитър е нужна комбинация от лекарства. Те обаче са предназначени за друг вид рак, не и за неговия, а това прави невъзможно лечението му с тях в България с публични средства.

Историята на 20-годишния Димитър Щилиянов, който е настанен в пловдивската болница "Свети Георги" трогна мнозина. Случаят му е изключително сложен – момчето, лекарите, институциите, всички са в "Параграф 22".

Нужните лекарства ги има, но са за друг рак, а използването им "офлейбъл" , т.е. извън признатото предзначение, в България не е уредено.

След като разказахме историята, се намери кой да дари лекарствата. Сега се чакат властите да намерят начин да позволят лечението с тях.

Димитър е със "Сарком на Юинг" – това е вид рак на костите. След рецидив в гръбначния стълб, момчето е оперирано и настанено в пловдивската университетска болница "Свети Георги".

"За 3 дни тотално ми изключиха краката и… малко плашещо беше", сподели Димитър.

Лекарите изпращат хистологичен материал в чужбина, където правят специално изследване – геномен профил.

Снимка: btvnovinite.bg

Професор Радка Аргирова обяснява, че то установява върху кои гени да се въздейства и има ли лекарство за това.

"То цели – затова се казва "прицелна терапия" или "таргетна терапия", то цели точно там, където е изменението, а не въобще, не въобще терапия", обясни проф. Радка Аргирова.

В случая на Димитър се установява, че съществуват "прицелни лекарства" за неговия тумор.

Проблемът е, че са предназначени за друг вид рак, а използването им извън признатото предназначение у нас не е уредено. В същото време състоянието на Димитър не позволява той да замине за чужбина.

"За една майка, която се бори за живота на детето си, това е абсолютен кошмар", каза Станимира Славова, майка на Димитър.

Дори да се позволи използването на лекарствата, те са скъпи. След излъчването на репортажа, частна болница реши да дари количества на държавната и така да помогне.

"Съвсем естествено е когато става въпрос за човешки живот, ние да се помъчим да влезем в контакт с колегите и да помогнем с каквото можем", заяви д-р Явор Дренски, представител на ръководството на МБАЛ "Уни Хоспитал".

Държавната болницата, в която е настанен Димитър, изпрати писмо до здравното министерство, в което моли за указания как да действа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари