Чакали излапаха тонове дини

0
Чакали излапаха тонове дини
Снимка: Монитор

Чакали опустошават бостаните в бургаските села и съсипват стотици декари реколта. Най-засегнати са производителите в селата Извор и Габър. Там хищниците поглъщали по ремарке дини на ден, потвърдиха търговци на любеници в региона, пише в. "Монитор".

Сяла съм бостана на ръка, а сега чакалите го унищожават, не можем да го опазим”, оплака се и Тонка Айрянова. Жената има 10 дка с дини и пъпеши в село Извор и всеки ден продава стока на преминаващи пътници и туристи до разклона на селото. По думите й загубите от набезите до момента надхвърлят 25 хил. лева.

Гаргите и язовците са другите, които съсипват труда на хората. Ловците не убиват чакалите, защото за това не им се плаща, а язовецът се намира трудно, защото дупката му може да е на километър разстояние, жалват се потърпевши.

Вярно е, че не ни плащат за отстрелян чакал, но това не значи, че ние не ги избиваме. Все пак това е хищник, който унищожава и дивеча”, обяснява председателят на ловно-рибарското дружество в областта Невен Каравасилев.

Чакалът от Бургаско бил хищник, който пристигал тук чак от Азия. Тук той се приспособявал към условията и се хранел с мърша и мишки, но похапвал също така дини и пъпеши. Явно гладът в региона е превърнал дините в традиционно меню за чакалите.

Ловно-рибарското дружество е издало разрешителни за лов на чакали на няколко човека от селата Извор и Габър и те вече дебнат хищника. Междувременно от БАН са възложили да бъдат отстреляни няколко чакала за изследователска цел, с която ловците ще се заемат в близките няколко дни, когато бъде открит ловният сезон.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари