Започна износът на дини от Турция

0
Въпреки че има закъснение, качеството на реколтата не е засегнато, увери експерт
Въпреки че има закъснение, качеството на реколтата не е засегнато, увери експерт

Въпреки че има закъснение, качеството на реколтата не е засегнато, увери експерт

Началото на турския сезон на дините леко се забави заради времето, казва Есра Сойлейен, управляващ партньор на турския износител на плодове Aksun: "Тази година поради промяната в климата и късното настъпване на зимата времето се отрази на реколтата от дини. Това доведе до по-късен старт на сезона от обикновено. Въпреки че има закъснение, качеството на реколтата не е засегнато. Очакванията за общия обем са все още високи, но дневните обеми на реколтата са по-ниски от обичайното, просто поради колебанията в дневните температури."

Вече е разрешено да започне износът на турските дини, които тази година са с добри размери, допълни Сойлейен, предаде "Български фермер".

"Правителственото разрешение за износ на дини е дадено от 29 април, като най-ранната реколта вече е започнала в района на Анталия. В други региони също се наблюдава увеличение на насажденията. Качеството на реколтата изглежда много добро по отношение на размера и вкуса, което води до добри общи очаквания за остатъка от сезона."

Есра Сойлейен очаква положителен сезон, въпреки че цените вече са по-ниски поради голямото предлагане от страна на конкуренцията: "Ако цените не са твърде нестабилни, очакваме добър сезон през целия сезон. Върху цените ще окаже влияние конкуренцията от Испания и Гърция и тяхното ценообразуване. Вече виждаме, че цените се понижават, тъй като предлагането е по-голямо от настоящото търсене. Очакваме това да продължи още известно време, тъй като и времето в Европа е по-студено от обичайното."

Според Сойлейен се наблюдава промяна в производството на дини в Турция, тъй като производителите се отдалечават от засетите сортове.

"Има промяна в турското производство на дини по отношение на сортовете. Обикновено общата тенденция в Турция е била сортовете Crimson, или със семена, докато през последните две-три години наблюдаваме голяма промяна в производството към сортове без семена като 'Style'. Местните вериги супермаркети търсят безсеменните сортове, като отказват да получат обикновените семенни сортове. Повечето големи супермаркети са се съсредоточили върху производители, с които са сключили договори и от които могат да получават дини без семена през целия сезон. Това би довело до по-конкурентноспособно турско производство, когато става въпрос за безсеменни сортове за Европа", заключава тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Не стават за ядене!
    Купих от Русенския кооппазар половин диня - не беше вкусна. На вид изглеждаше добре - беше срязана, покрита с фолио. Имаше вкус подобно на изветряла 🍉 - беше омекнала и увяхнала докато започнах да ям. Хапнах малко от динята (все пак бях дал пари за нея :) и после изхвърлях почти цялата половинка в контейнера.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари