„Чайка” вече ще „лети” всеки ден между София и Бургас

0
Промяната влиза в сила с новия „График за движение на влаковете 2020”
Промяната влиза в сила с новия „График за движение на влаковете 2020”

Бързият влак 3601 (познат като експрес „Чайка”) вече ще „лети” всеки ден от София до Бургас, обясниха от „БДЖ - Пътнически превози”.

Досега най-бързият влак се движеше между двата града само в петък и неделя. Промяната влиза в сила с новия „График за движение на влаковете 2020” (ГДВ) от 00.00 ч. в неделя, 15-и декември и ще важи до полунощ на 12-и декември 2020 г., пише за Economic.bg

Промяна ще има и в часа на тръгване на влака. Досега той потегляше от София в 15.40 ч. и трябваше да пристига по разписание в Бургас в 22.08 ч. С влизането в сила на новото разписание от неделя, „Чайка”-та вече ще тръгва от столицата в 16.00 ч. и ще пристига в Бургас в 21.55 ч., което ще рече съкращаване на времето за пътуване с 25 минути – резултат от значителното подобряване на състоянието на жп мрежата между Пловдив и Бургас. Както и досега пътуването във влака става само със задължително запазени места.

В обратна посока, пак всеки ден, ще се движи реципрочната „Чайка” – БВ 3602.

В новия ГДВ 2020 са включени нови влакове и значително са подобрени обвръзките в разписанията на голяма част от композициите, така че времето за изчакване драстично е намалено. В договора между „БДЖ-Пътнически превози” и държавата е заложено изминаването на минимум 20.045 млн. влаккилометри на година.

С цел подобряване на обслужването на пътниците с новия ГДВ 2020 компанията увеличава това разстояние с още 330 000 влаккилометри. Увеличението е направено на база на множеството предложения за промени в разписанието на влаковете, постъпили в пътническата жп компания от общините.

Пак с цел подобряване на обслужването на пътниците от неделя международните бързи влакове ще спират на повече гари на българска територия. За подобряване на комфорта на пътуване по дългите дестинации „БДЖ-Пътнически превози” ще включи в състава на композициите всичките си 4 бистра-вагони, с които разполага. Като част от обществената поръчка за доставка на 40 нови пътнически вагона е заложена доставката на още 8 супермодерни бистра-вагони с климатици, интернет и изобщо всички екстри, на които се радват пътниците на запад от Виена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари