Бушува третата КОВИД вълна. Човешките истории зад статистиката

0
В момента България се намира на четвърта позиция по смъртност от коронавирус в Европа. За последните две седмици са починали над 20 души на всеки 100 000 от населението
В момента България се намира на четвърта позиция по смъртност от коронавирус в Европа. За последните две седмици са починали над 20 души на всеки 100 000 от населението

За последната седмица на Димитър Б. му се е наложило да звъни три пъти на Спешна помощ – веднъж в Боровец, два пъти в София. В курортното селище линейката идва за 15 минути от Самоков. В столицата обаче не е така

“Драмата е в София, защото и при двата случая на заразени с коронавирус звъняхме часове наред. Но линейка така и не дойде, а успяха да ни дадат базови указания по телефона. Иначе бяха много любезни”, разказва Димитър пред Свободна Европа. 

Болниците и спешната помощ се задъхват заради повишаването на случаите на COVID-19. Всеки ден нови стотици българи постъпват в болници след усложнения от коронавируса. Прогнозите казват, че ситуацията ще става още по-тежка.

В следващите редове обясняваме каква е картината в момента, какво предвиждат математическите модели за следващите няколко седмици и как здравната система се готви за всичко това.

Как изглежда третата вълна

Настанените в болница с коронавирус в България надхвърлиха 9 хиляди души и към петък хоспитализираните са 9281. От тях в интензивни отделения са 769 души.

Само ден по-рано в лечебни заведения бяха със 156 души по-малко. Това обаче не означава, че през последното денонощие в болници са постъпили "само" 156 души. Не, повече са. Защото за същия период са починали още 99 българи, огромната част от които в болници.

Само от началото на седмицата пациентите, за които се е наложило болнично, лечение са много над 1000 души.

Това не е единствената лоша новина. Друг тревожен фактор е, че смъртността също расте. В четвъртък починалите с коронавирусна инфекция бяха 99 човека, в сряда - 106 човека, във вторник – 119, а в понеделник – 169 души.

В момента България се намира на четвърта позиция по смъртност от коронавирус в Европа. За последните две седмици са починали над 20 души на всеки 100 000 от населението. По-тежко е само в Чехия, Унгария и Словакия.

Историите зад числата

Болниците започнаха да се задъхват. Спешните телефони на 112 са претоварени, линейки чакат с часове пред триажните центрове, за да могат болните да бъдат настанени.

Виктория Гешева е звъняла на Спешна помощ заради вуйчо си и дядо си. В понеделник братът на майка й има очевидна нужда от лекарска помощ. Виктория звъни на 112 в продължение на 8 часа, но линейка не идва, защото медиците са претоварени. Тогава близък на Виктория започва да обикаля с кола по болниците в София, за да търси място за болния.

Семейството обаче се сблъсква с реалността втори път само за няколко дни. Дядото на Виктория има хипертония. В началото на седмицата му прилошава, а състоянието му (което няма общо с коронавирус) видимо се влошава. Следва чакане повече от пет часа, през които семейството изпълнява заръките, които личната лекарка им дава по телефона. По-късно вечерта все пак пристига линейка и 87-годишният мъж е прегледан от лекар.

Виктория разказва, че докторите са били много любезни и всеотдайни. Но просто нямат време.

Фани Д. пък лежи в отделението на столичната болница "Св. Анна". Тя разказва, че е в стая за четирима души, но в нея болните са шест, “защото просто няма къде да ги сложат”.

Докъде ще стигне всичко това

Националният оперативен щаб за борба с епидемията работи с разработени от експерти математически модели. Прогнозите в тях са, че до края на месец април - т.е. още повече от месец, смъртността в България ще продължи да бъде висока, а хората с COVID-19 в болници ще “достигнат, а даже и надминат първо 11 000, а след това и 12 000 души”, каза пред Свободна Европа математикът на щаба проф. Николай Витанов.

Прогнозите са за сериозен ръст както в броя на заразените, така и на тези, които имат нужда от болнична помощ. Това, за съжаление, означава и повече починали.

В последната седмица новите зарадени за ден надхвърлиха ноемврийския пик. Рекорд по брой инфектирани с коронавирус беше отчетен в сряда, когато за денонощие бяха установени 4851 нови случая. Това е повече дори от пика на втората вълна през ноември миналата година, когато бяха регистрирани най-много 4828 заразени за 24 часа.

Няма надежда, че в близката седмица ситуацията в страната ще се успокои. Според прогнозите на математика на щаба проф. Николай Витанов към 10 април заболелите от коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, ще бъдат около 12 000 души.

“Това нещо се знае от здравните власти”, казва той и обяснява, че математическите модели служат именно за това – управляващите да вземат мерки. Според Витанов нужните решения са взети, а легловата база се разширява.

“Моделът показва, че активните случаи в края на месец март ще стигнат 70 000 души”, казва той. Към петък активните случаи са малко над 60 хиляди души.

Готови ли са болниците

Данните, които оповестяват здравните власти, говорят, че системата издържа на натиска. Практиката обаче показва, че не всеки, който има нужда от болнична помощ, я получава. Вместо това линейки не отиват на адресите, а пациентите получават “базови указания”.

Според данни от Министерството на здравеопазването разкритите легла за лечение на случаи с COVID-19 към момента в България са 13 160. От тях за консервативно лечение, т.е. за по-леките случаи, са 12 097, а за интензивно – 1063. Това означава, че прогнозираният пик до 10 април е бил предвиден от здравните власти.

По време на втората вълна от епидемията през ноември миналата година леглата за лечение на коронавирус са били 7307 за неусложнени пациенти и 1108 за тежки пациенти.

Според Витанов системата е подготвена за разкриване и на повече места в болниците.

Тя може да поема още случаи, и тези 12 000, за които говорим, също може да поеме. Проблемът може да бъде с интензивните легла, заради апаратура и медици, които имат уменията да ги обслужват”, коментира той.

Сметката показва, че от преишния пик досега интензивните легла са се увеличи едва с 45, а се очаква натискът върху болниците да е много по-висок.

Друг показател, който неизбежно ще подрежда страната ни в челните места на негативните класации, е смъртността.

По данни на председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски България вече е втора в света по темп на нарастване на смъртните случаи.

Математическите модели показват, че на фона на разхлабване и стягане на мерки, каквото предприемат българските власти, покачването на смъртността също е било предвидимо.

“Смъртността върви 15-20 дни след покачването на броя случаи. Това, което виждаме сега, е резултат от ситуацията преди около 20 дни”, коментира математикът на щаба Николай Витанов.

Според данните преди 20 дни – на 5 март новите случаи за денонощие са били 2198 души, а настанените в болница са били 5307 човека. Тези числа, според математическите модели, са довели до смъртност от над 100 души за четвъртък тази седмица.

Ето защо се очаква и увеличение на смъртността в близките седмици, сочи прогнозата на Витанов. Така около 14 април смъртността трябва да бъде отражение на данните около 24-25 март. Разликата в броя на хоспитализираните между 5 март (2198 човека) и 24 март (9125 човека) е 7000 души. Именно тези числа ще се отразят на смъртността в средата на април.

“В края на месец април обаче смъртността ще започне да спада”, прогнозира Витанов.

От началото на епидемията COVID-19 беше потвърден при близо 320 хиляди души. Почти 250 хиляди са се излекували или изобщо не са имали тежки симптоми. До днешния ден починаха 12 512 българи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари