Бум на заразените с COVID във Великобритания

1
В петък близо 60 000 британци са регистрирани като положителни
В петък близо 60 000 британци са регистрирани като положителни

Великобритания отбеляза в петък най-голям брой новозаразени с Covid от януари насам.

Това съобщи държавният секретар по въпросите на жилищното строителство, общностите и местното самоуправление на Обединеното кралство Майкъл Гоув. Той призна, че страната е изправена пред "дълбоко тревожна ситуация", тъй като вариантът Омикрон се разпространява бързо, като броят на случаите се удвоява на всеки два до три дни в Англия, предаде БГНЕС.

В петък 58 194 британци са регистрирани като положителни. „На 9 януари за последно новозаразените са били повече - 59 937 случая. Днес 30% от всички случаи се дължат на Омикрон", допълни Гоув пред журналисти след среща с лидери на регионите на Обединеното кралство.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) заяви, че ако тенденцията продължи, се очаква Омикрон да стане доминиращ вариант в Обединеното кралство до средата на декември, с над един милион инфекции до края на този месец. Досега има 1265 потвърдени случая на Омикрон.

Агенцията допълва, че ранният анализ на около 500 души, заразени с новия вариант, показва, че ваксините на AstraZeneca и Pfizer "не са достатъчно ефективни - толкова, колкото бяха срещу Делта, например". Бустерната доза също не е от полза, тъй като вдига имунитета с едва 5%.

Обединеното кралство е регистрирало най-висок брой починали в Европа - 146 255, въпреки че прец последната седмица се е задържала на стабилно ниво. В сряда премиерът Борис Джонсън обяви редица по-строги ограничения, които той нарече "План Б", включително задължително носене на маски в музеи, театри и кина от петък и насоки за работа от вкъщи от понеделник.

Новите разпоредби ще бъдат подложени на дебат и гласуване в Камарата на общините следващата седмица, но се очаква да бъдат одобрени въпреки противопоставянето на някои тори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари