Бум на сватбите на 22.02.2022

0
Гурбетчии се връщат у нас, за да се врекат в любов
Гурбетчии се връщат у нас, за да се врекат в любов

Ритуалните зали не искат сертификат, приемат всички мераклии

С редно по две двойки на всеки час ще венчават в столичните обредни зали на огледалната дата 22.02.2022 г. До момента 68 резервации за сключване на граждански брак са направени за петте зали, където се извършва ритуалът. Това прави по 13 двойки за всяка или по две на час при седемчасов работен ден. Никога не е имало толкова много желаещи да сключат брак в делничен ден, и то през студения февруари, коментира Маргарита Цветкова, ръководител на Столичния дом за обреди и радости, цитирана от „Телеграф“.

Тя посочи, че все още има свободни часове, но ако има много желаещи, ще отворят и залата на Лъвов мост, която в момента не се използва по предназначение. Предвижда се също така при необходимост да се удължи работното време от 10 до 18 часа, както е в почивните дни. От институцията уверяват, че всички желаещи да сключат брак ще имат тази възможност и няма да връщат никой. Цветкова коментира, че дори на 20.02.2020 година не е имало такъв наплив от хора, които искат да сключат граждански брак.

Много от двойките дори проявяват претенции към часа за венчавка, защото са се допитали до астролози, които са им направили хороскопи и изчислили точен час за щастлив брак. Така, ако е необходимо, служителите, които водят церемоният,а изчакват часа, например 14,42 ч., за да проведат ритуала.

Причини

Много от хората, които се решават на тази стъпка, са и такива, които са живели дълги години на семейни начела, но сега заради пандемията си стоят вкъщи, имат повече време и решават да се оженят. Други пък се връщат от Германия, за да се оженят, тъй като там се изисква плащане на ергенски данък от младежите, които нямат брак. Също така има и много българи, работещи в чужбина, които се връщат, за да се врекат във вечна вярност.

По време на церемонията се допускат до 15 човека според последната заповед на здравното министерство. Единствено младоженците имат право да си махнат маските, докато пият шампанско. Всички останали трябва да са с покрити лица, докато трае церемонията.

Други ограничения няма, коментира Цветкова и допълни, че дори не се изискват зелени сертификати. Режимът ни на работа е като този на аптеките и магазините за хранителни стоки, шегува се ръководителят на институцията. Дори при локдаун ритуалните зали работят, като единствено може да наложат ограничения на гостите.

В страната

Десет двойки са се записали за сватбен ритуал в Стара Загора на сакралната дата 22 февруари, независимо че денят е работен, показва справката в дирекция „Гражданско състояние“ при общинската администрация. На този етап оттам не могат да дадат подробности за мераклиите да сключат брак, тъй като срокът за представяне на документите изтича в края на месеца, но по предварителни данни почти за всички това било първо минаване под венчило. От началото на януари брак под липите са сключили 10 двойки, което било сравнително добро продължение за предходната 2021-а, когато наздравици и възгласи „Горчиво!“ са проехтели 620 пъти. Сред вреклите са във вечна вярност са били и 50 граждани на други държави, в 50 от случаите звънът на чашите с шампанско е прозвучал извън границите на България, а новите двойки само са ударили печат на документите в общината.

Статистика

Статистиците преброиха, че сключилите през последните 12 месеца брак са със 150 повече от предходната година. Пак те подсказват, че „питката“ има две страни, тъй като 266 са разводите, в 10 от тях това е било за втори път на поне една от страните, а при два - за трети. Имало и един случай за пети развод, но администраторите разказват, че в две от сватбите мъжът преминал под венчилото с една и съща дама. Към 12 януари в близкия Казанлък имало само две заявки за сватба на 22 февруари, 4 са в Сливен, заявките за тях били от края на м.г.

Дванадесет сватби ще има в Бургас на сакралната дата 22.02.2022 г., но бракосъчетанията може да се увеличат още. Интересът от страна на младоженците към този ден е огромен. Пет от записаните до момента венчавки ще се състоят в ритуална зала "Вардар", а останалите седем са пожелали да се бракосъчетаят в „Морско казино", което е на брега на морето.

За другата интересна дата 02.02.2022 под венчило ще мине само една двойка, а за 12.02.2022 желаещи няма.

Общо 17 двойки до момента са заявили сключване на граждански брак в Пловдив. 10 от тях ще подпишат в Централната ритуална зала, като така там капацитетът е запълнен изцяло. Другите 7 двойки са се записали за зала "Тракия". Изнесени ритуали в Пловдив до момента няма.

Денят на влюбените по-желан в Хасково

Три сватби засега са заявени за Деня на влюбените Свети Валентин, 14 февруари, в Хасково. Шестте двойки на 22.02.2022 засега са предпочетени само от две влюбени двойки. Със сигурност обаче бракосъчетанията за двете дати ще нараснат поне двойно в следващите седмици, прогнозираха от кметството.

Пандемията попари желанието за брак

Високият брой на заболели от коронавирус в Кюстендилско отказа двойките да сключват граждански брак на датата 22.02.2022 г. Това показва репортерска проверка на в. „Телеграф“ в Обреден дом. „Малцина биха решили да се женят точно сега, когато не се знае какво може да се случи във всеки един момент. Бяхме свидетели на затваряне на заведенията и това е един от фактите, които най-много притеснява двойките“, коментират от местна агенция в Кюстендил. От общината пък обявиха, че провеждането на ритуалите се определят от здравното министерство и се спазват стриктно от служителите.

Във Велико Търново за този ден няма записани младоженци. Според служителите от общинското ритуално предприятие причината е, че датата се пада работен ден от седмицата.

Засега нямаме записани сватби и в Бюрото за радостни услуги към Обреден дом - Русе.

Идеи за сватбата на изложение в София

За четиринадесета година най-голямото сватбено изложение в София ще се проведе на 22 и 23 януари. Тазгодишното издание ще даде възможност на посетителите да съберат идеи за цялостната организация на една сватба. Всеки от гостите в рамките на уикенда ще може да се срещне с най-добрите в сферата на сватбените услуги – сватбени агенти, фотографи, кетъринг фирми, сладкари, филмови и модни къщи, съобщават организаторите. Също така на посетителите ще им бъдат предоставени предложения за сватбено пътешествие. Бъдещите младоженци ще могат да се възползват от отстъпки, които изложителите ще направят само по време на събитието, както и да участват в томбола с много награди. Ще се допускат само ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари