Бум на отровни миди по морето

0
Рискови са местата особено по Южното Черноморие
Рискови са местата особено по Южното Черноморие

Бум на отровни миди се чака по морето до броени дни.

Заради високите летни температури хиляди нашенци се отправиха към брега още този уикенд, за да открият сезона и да се отдадат на гуляй с морски дарове, но в много от ресторантите дебне сериозна опасност. Мидите, които не са извадени от специални ферми, може да докарат човек дори до опасност за живота в болница, алармират лекарите, пише Всеки ден.

Всяка година стотици минават през чревните отделения със сериозни оплаквания, като висока температура, диария, повръщане и стигат до обезводняване заради консумация на замърсени мекотели. Мидите са известни като тежка храна, както и като чистители на морето, които съдържат в себе си всевъзможни отпадъчни продукти.

Когато се ловят рано сутрин в чистите води или край незамърсени вълноломи, рискът при поглъщането им дори сурови е минимален. Но масово още в началото на сезона е започнало гмуркането в изключително мръсни места, където се изливат фекални води от близките хотели и кръчми, както и други опасни за здравето елементи.

Съветът на медиците е не просто да се внимава в кои кръчми се ядат мекотелите, но и да се пита откъде са докарани. Факт е, че мидите от фермите нямат специфичния морски дъх и по-скоро са безвкусни, отколкото дразнещи, но пък за сметка на това са предпочитани от онези, които не понасят тежкия послевкус. Те обаче се проверяват многократно и затова консумацията им е напълно безопасна.

Огромните, „уловени тази сутрин", както често келнерите уверяват, обаче крият големия риск. Обикновено точно те са били хванати от рибари и гмуркачи от местата, където не са изградени пречиствателни станции и цялата мръсотия на курортите се е изляла на брега, а оттам - в открито море.

Рискови са местата особено по Южното Черноморие, където все още продължава замърсяването. Често от такива заливи се ловят миди, които после пътуват чак до Дуранкулак заради по-ниската им цена и се търгуват в местните кръчми. Обратно, по цената от фермите, която понякога е почти двойна, може да се познае и кои натурални мекотели или гарнирани с ориз стават за ядене, без да доведат до системи в местната токсикология.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари