Бум на млади хора, които след COVID са със запушени кръвоносни съдове

21
От ковидната реанимация те отиват в сърдечно-съдовата, обясни кардиологът проф. Яна Симова
От ковидната реанимация те отиват в сърдечно-съдовата, обясни кардиологът проф. Яна Симова Видео: NOVA

Какви са правилата за добро сърдечно здраве през зимата?

И как да се погрижат за сърцето си преболедувалите COVID-19?

Кардиологът проф. Яна Симова, началник на отделението по кардиология в УМБАЛ "Сърце и Мозък" в Плевен, разказва, че ниските температури затрудняват сърцето и го кара да работи по-силно.

"Това създава предпоставки за създаване на тромби и съсиреци. Възможно е да причинят усложнения - инфаркт или инсулт. Най-чувствителни са хората със сърдечно-съдови заболявания, тези, които работят на открито и възрастните хора. Останалите почти не се влияят от температурните промени", обясни тя, предава NOVA.

По думите й ниското атмосферното налягане, снеговалежът и силния и бърз вятър увеличава риска от инфаркти. "Ходенето в дълбоки преспи, чистенето на сняг и бутането на коли, карат сърцето да се натоварва. Болка, тежест и неразположение в гърдите, която минава към челюстта и пръстите на лявата ръка. По-изразени задух, умора и изпотяване могат също да са симптоми", разкри медикът. И допълва, че стресът и пушенето също увеличават риска от сърдечни заболявания.

А редовната спортна дейност спомага за избягване на този риск. "Алкохолът не помага за по-добро сърдечно здраве. Няма здравословна доза. Повишената топлина, която ни дава, намалява правилното възприемане на нивото на натоварване, което можем да си позволим", посочи тя. И алармира, че сауната е безопасна процедура за хора със стабилни сърдечно-съдови заболявания, но не се препоръчва в нея да влизат хора с неконтролирано артериално налягане - над 140 или след прекаран скоро инфаркт.

Пропорционално на увеличаване на вълната на ковид, се увеличава и броят на миокардни инфаркти сред младите хора. "Има бум на млади хора, които от ковидната ренимация, отиват в сърдечно-съдовата, за да им се отпушват кръвоносни съдове. Рехабилитационна терапия с йога и тай чи са доказано успешен метод", сподели д-р Симова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    До Георги:
    Приятелю,казваш "за БГ" С грешно впечатление си. Навсякъде е така,навсякъде храната е боклук и ГМО. Ние дори сме по добре,че все още има хора по селата произвеждащи домашна истинска храна.
  • 4
    2
    Глупаци
    Като се тъпчат с експериментални течности като ракията на баща им така става.
  • 10
    1
    Георги
    Първото правило за добро сърдечно здраве(изобщо за здравето)е доста ,ама доста по висок жизнен стандарт ,с тези социални помощи наречени заплати за 50,60% от работещите ,а също социалните помощи наречени пенсии за 60,70% от пенсионерите ще ни отреждат печалното (почетното) първо място по смъртност, не само по сърдечни заболявания ,ами и всякакви други заболявания за вечни времена ...А аз не виждам това да се промени в близките 100години.По магазините само боклуци ,палмови масла ,сурогати .Ако стандарта на живот на масата от населението е по висок, тогава може да говорим за по добър избор .При този жалък стандарт няма как да има качество ,защото дори и да има нещо, по така ,няма да има кой да го купува.По същата причина в Бг пристигат и нехранителните стоки от Китай,Ами там имат 10 нива на качество ,ама за Бг най големите боклуци.Ядем боклуци ,а пък специалистите ще пеят приспивните песнички от рода на сауните били вредни,излагането дълго време на слънце и студ вредно, на цигарите пише ,че много вредни.Ами на храните , защо няма надписи ,че са по вредни от всичко останало .По магазините някви боклуци пълни с палмово масло наречени сирене и кашкавал ,с цени от 12,15,20лв кг.От там какво се случва с кръвоносните съдове,и има ли смисъл да се говори за други фактори.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари