Букурещ става летище на Русе

1
С подготвяната реализация на Градска железница, в рамките само на няколко години това ще стане самата истина
С подготвяната реализация на Градска железница, в рамките само на няколко години това ще стане самата истина

Градската железница ще бъде развита заедно с Румънния.

Букурещ е летището на Русе, шегуват се старите русчуклии, след като аеропортът в Щръклево край дунавския ни град спря да функционира и очаква концесия, припомня 24 часа.

И в момента, русенци летят на Запад по-често от „Отопени”, отколкото от София, която е доста по-далеч.

С подготвяната реализация на Градска железница, в рамките само на няколко години, шегата ще стане истина и румънската столица ще се свърже с Русе, твърди областният управител Стефко Бурджиев. Градската железница на Русе ще стига до летище „Отопени” в Букурещ, с междинна гара в Гюргево. Съседните градове от двете страни на Дунав ще бъдат свързани много по-рано с мотриси и се предвиждат по по два курса дневно на композиции между Русе и Гюргево.

Етапите на изграждане на новия транспорт на дунавския ни град вече са разработени от фирма "Гео - Чонов". Първият ще свързва Централна гара Русе с гара Разпределителна – Русе север – Комбината за Тежко Машиностроене и град Мартен. Той ще бъде с обща дължина 16.434 км и времетраене 39 минути, от които 13 минути за спиране и престой по гари и спирки и 26 минути в движение.

Вторият етап се отнася до изграждането на отклонение до Индустриален парк, като ще обхваща маршрут с дължина 3,154 км, преминаващ през гарите Русе Разпределителна и Русе изток. Така около 5000 работещи тук ще могат да стигат бързо и лесно до Русе. В третия се предвижда изграждането на връзката на гара Север със северната околовръстна жп линия, Музея на транспорта, Речна гара, Гара запад и гара Долапите и ще бъде с обща дължина 5,9 км.

Характерно за това предложение е неговата привлекателност, предвид панорамната линия по река Дунав. Четвъртият етап предлага маршрут Русе пътническа – спирка „Долапите“ - Гара Долапите – спирка „Божичен“ – гара Иваново и обратно с дължина на линията 21 км.

Етап 5 осъществява 16-километрова връзка от Русе пътническа през Русе разпределителна до Гюргево север, а последният - 111 км до летището в Букурещ при маршрут Русе пътническа – Русе разпределителна – Гюргево север – Букурещ – летище Отопени.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари